tisdag 9 juli 2024

inloggad som

Inget om Öresundssamarbetet i ovisst danskt val

|  
|  

I dag går danskarna till val och stora ommöbleringar väntas i dansk politik, med både nya partier och ett stort antal väljare som in i det sista inte bestämt sig för hur de ska rösta. Vänsterblocket ser på förhand att ut att ta en knapp seger, men oavsett valresultat så är det tydligt att Öresundssamarbetet inte står högt på den nationella danska agendan. 

– Vissa valfrågor rör sig i gränssnittet mellan våra länder, men det handlar då om större perspektiv. Säkerhetsfrågan har ju till exempel varit viktig i upptakten till valet, både i Sverige och Danmark, men då är det nationella frågor vi pratar om, säger Johan Wessman, Øresundsinstituttets vd och News Øresunds chefredaktör. 

Detta gäller inte bara vid folketingsvalet, utan är en generell utveckling i Danmark. Den märks inte minst av det faktum att organisationen Greater Copenhagen, som är ett samarbete mellan danska och sydsvenska regioner och kommuner, förändrat och renodlat sin roll de senaste åren. 

– Snarare än att vara ett maktorgan i sig som driver egna frågor är Greater Copenhagen i dag en lobbyorganisation som arbetar för att påverka beslutsfattare på riksnivå, säger Johan Wessman. 

Desto viktigare valfrågor anses hälsa och äldreomsorg vara, som tas upp som de största frågorna inför dagens val. Publicitetsmässigt är också klimat och miljö en stor valfråga. 

Enligt flera opinionsmätningar går vänsterblocket, med statsministern och Socialdemokratiets ledare Mette Frederiksen i spetsen, mot en knapp seger. Detta trots skandaler där hennes tidigare starka ställning som handlingskraftig politiker börjat ifrågasättas och hon anklagats för att snarare vara maktfullkomlig. 

Anledningen är bland annat ett väldigt splittrat högerblock. Dess största parti Venstre verkar gå mot en halvering av sitt väljarstöd jämfört med förra valet, framför allt på grund av att två tidigare partitoppar startat nya partier. 

Lars Løkke Rasmussen, Venstres före detta partiledare och statsminister, har startat det nya mittenpartiet Moderaterne, som verkar gynnas av att hälsovård blivit en central valfråga. Den tidigare partikamraten och före detta migrationsministern Inger Støjberg leder nu det nya partiet Danmarksdemokraterne, som inte går lika starkt i opinionsmätningarna. 

– De har ett spännande system i Danmark, där det jämfört med Sverige är lättare för nya partier att vinna mandat. Ett nytt parti behöver först samla in drygt 20.000 namnunderskrifter, vælgererklæringer, och sedan är spärrgränsen för att ett parti ska väljas in i folketinget bara två procent, säger Johan Wessman. 

Emiliano Strauss

I dag går danskarna till val och stora ommöbleringar väntas i dansk politik, med både nya partier och ett stort […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.