lördag 30 september 2023

inloggad som

Saveggy får miljonbidrag för plastsubstitut

|  
|  

Lundabolaget Saveggy har fått ett EU-bidrag på 3,9 miljoner kronor för att utveckla en pilotanläggning. Anläggningen ska producera bolagets biobaserade grönsakshölje, som i ett första skede ska användas på gurkor.

Materialet som gurkorna täcks med är biologiskt nedbrytbart och ätligt. Det är tänkt att minska både matsvinnet och plastanvändningen i livsmedelsbutikerna. Bidraget kommer från det europeiska innovationspartnerskapet EIP-Agri, som bland annat stödjer projekt inom hållbart jordbruk.

– Vi gör nu pilottester, säger Vahid Sohrabpour, vd för Saveggy.

Saveggy tar även ett steg vidare i sitt samarbete med ICA. När produktionen har kommit igång ska ICA börja testa hållbarheten på gurkorna som är täckta med Saveggys material och jämföra med plastomslutna gurkor. Bolaget tog tidigare i år in åtta miljoner kronor från bland andra Almi Invest Greentech. 

Mette Carlbom

Lundabolaget Saveggy har fått ett EU-bidrag på 3,9 miljoner kronor för att utveckla en pilotanläggning. Anläggningen ska producera bolagets biobaserade grönsakshölje, som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad