fredag 29 september 2023

inloggad som

Startup hjälper medicinteknikbolag med nytt EU-regelverk

|  
|  

Kombinationen av pandemin och EU:s nya regelverk för CE-märkningar skapade förutsättningarna för Mincbolaget Knolograms nya plattform Rekonnect. Där kan medicinteknikbolag samla all information om lanserade produkter och även följa upp dem efter lansering, något som snart blir obligatoriskt.

Det var 2019 som Brandy Xu och hennes kollega Wiliam Gray jobbade med kommunikation åt ett medicinteknikbolag. Bolaget hade lanserat en sjukvårdsprodukt och växte snabbt, framför allt i sydöstra Asien. Sedan slog pandemin till.

– Det blev en stor utmaning att de inte kunde resa och introducera produkten för nya kunder. Så vi byggde en plattform där både information om hur den används och support fanns tillgänglig, säger Brandy Xu som tillsammans med William Gray och Pontus Berggren är grundare av Knologram.

Trion har jobbat vidare med plattformen i samråd med ett flertal medicinteknikbolag. I nuläget har bolaget tre kunder och räknar med ha tio innan året är slut.

– I slutet av nästa år räknar vi med att ha 30 kunder, säger Brandy Xu, som även hoppas att anställa två utvecklare inom kort.

Det är inte bara pandemin som driver på utvecklingen, även det nya regelverket för medicinteknikprodukter som EU håller på att införa gör behovet allt större. Regelverket innebär bland annat att produkter behöver utvärderas även efter marknadsintroduktionen och ett övervakningssystem ska införas för att kunna spåra de enskilda enheterna. Spårbarhet och återkoppling är några av funktionerna i Rekonnekt. Även om regelverket gör behovet mer akut så har problemet, enligt Brandy Xu, funnits länge i branschen.

– När vi pratat med många medicinteknikbolag säger alla att det är svårt att få feedback från vårdsektorn om hur deras produkt fungerar. De saknar användardata för att fortsätta utveckla den, säger hon.

Bolaget har även öppnat en investeringsrunda på fem miljoner kronor, som ska stängas inom de närmaste månaderna. Den är till 50 procent garanterad av tre ängelinvesterare: Björn Andersson, Ingela Hallberg, Emil Sjödin.

Mette Carlbom

Kombinationen av pandemin och EU:s nya regelverk för CE-märkningar skapade förutsättningarna för Mincbolaget Knolograms nya plattform Rekonnect. Där kan medicinteknikbolag samla […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad