lördag 30 september 2023

inloggad som

Ny ledning för MedVasc satsar på USA

|  
|  

Cathrin Johansson blir ny vd för medicinteknikbolaget MedVasc. Tillsammans med nytillträdde styrelseordföranden Eric Wahlberg siktar hon på den amerikanska marknaden och att få ett godkännande från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA inom det närmaste året.

– Jag har en förkärlek för innovationer från specialister i sitt område. För mig är det helt avgörande för om jag går in i ett bolag, säger Cathrin Johansson.

MedVasc har utvecklat det patenterade instrumentet Solutio. Den ska göra att laserbehandling av åderbråck kan utföras med mindre vårdresurser och mindre smärta för patienten. Produkten togs fram av Lundaforskaren Michael Åkesson och går ut på att en nål förs in med katetern i blodådran och bedövar inifrån.

– 30 procent av världens befolkning har åderbråck och det görs väldigt mycket behandlingar. Vi har gjort en klinisk studie med väldigt goda resultat. Så nu börjar vi en regulatorisk process riktad mot USA för ett godkännande av FDA. Inom ett år räknar vi att det ska vara klart. Då är nästa steg att gå till marknaden, säger Cathrin Johansson.

Eric Wahlberg kliver samtidigt in som MedVascs nya ordförande. Han är professor i kärlkirurgi och har erfarenhet som investerare med bakgrund från bland annat AstraZeneca och Allergan.

Mette Carlbom

Cathrin Johansson blir ny vd för medicinteknikbolaget MedVasc. Tillsammans med nytillträdde styrelseordföranden Eric Wahlberg siktar hon på den amerikanska marknaden […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad