tisdag 26 september 2023

inloggad som

Monterro satsar mer i Skåne

|  
|  

För ett år sedan lämnade Erik Syrén vd-posten på Lime Technologies och blev partner på Monterro. Riskkapitalbolaget investerar i bolag som utvecklar mjukvara åt andra bolag, men under Erik Syréns tid i fonden har börsens värderingar för IT-bolag fallit med mellan 30 och 40 procent.

– Det har blivit svårare att ta in kapital och känslan är att många är ödmjukare inför situationen med mer risk och därför vill de ha en partner. Fler bolag vill ha in kapital och sälja. Nu efter sommaren har vi haft väldigt bra förfrågningar, säger han.

Vad har hänt hos Monterro det senaste året?

– Det senaste halvåret har vi köpt fyra bolag, varav två i Danmark, ett i Finland och det svenska bolaget Pythagoras.

Utöver förvärven har Monterro även sålt två av sina innehav i bolag inom IT-säkerhet.

– Men vi tittar även på fortsatta investeringar i den sektorn, säger Erik Syrén.

Vilka områden tittar ni på utöver IT-säkerhet?

– Det är intressant att se var digitaliseringen sker just nu och på industrier med en stor organisk tillväxt på marknaden. Det sker en enorm digitalisering inom sjukhussektorn. En annan sektor är jordbruk och hur digitalisering. Även inom foodtech sker en utveckling, vi är huvudägare i skånska Matilda Foodtech där vi tror det kommer att hända en del.

Har ni några kommande investeringar i Skånebolag?

– Det kommer fler investeringar inom Skåneregionen. Vi har tittat på bolag, haft aktiviteter i Skåne och fortsätter med det. Vi stängde nyligen en fond på sju miljarder kronor, vi har som har avsikt att investera delar av den i regionen, säger han.

Mette Carlbom

För ett år sedan lämnade Erik Syrén vd-posten på Lime Technologies och blev partner på Monterro. Riskkapitalbolaget investerar i bolag […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad