lördag 30 september 2023

inloggad som

Skåningar hjälper Kastrup att lyfta

Antalet passagerare per månad på Köpenhamns flygplats tredubblades under första halvåret, från 821.000 i januari till knappt 2,3 miljoner i juni. Det visar siffror som Rapidus har tagit fram. Samtidigt oroar bagagekaoset.

I juli fortsatte tillväxten och flygplatsen tog emot 2,4 miljoner resenärer. Det är den högsta siffran sedan pandemin försatte flygtrafiken i fritt fall 2020.

– I sommar ser flygplatsen nästan ut som sig själv med 70.000 till 85.000 passagerare, 600 till 700 flygningar och ankomster på 240 rutter dagligen. Det finns en stor vilja att resa både på semester och i affärer, säger Lise Agerley Kürstein, Copenhagen Airports kommunikations- och
presschef.

Skåningar står för en stor andel av de stigande siffrorna. Cirka 12 procent av resenärerna är svenska och hälften av dem är från Skåne. Åren före pandemin kom cirka 3,6 miljoner svenska resenärer årligen och Lise Agerley Kürstein räds inte konkurrensen från Sturup.

– Vi anser inte att Sturup är en konkurrent på internationella flygningar. Men SAS pilotstrejk som pågick fram till den 19 juli och bagagekaoset har påverkat siffrorna. SAS är fortfarande det största flygbolaget på Köpenhamns flygplats med nästan en tredjedel av flygplatsens trafik, säger hon.

Passagerarna har återvänt snabbare än väntat och på flera europeiska flygplatser råder det brist på personal för att hantera bagage och passagerare.

– Det är en hektisk sommar där företagen som hanterar bagage åt flygbolagen är pressade och saknar arbetskraft, säger Lise Agerley Kürstein.

Keld Broksø

Antalet passagerare per månad på Köpenhamns flygplats tredubblades under första halvåret, från 821.000 i januari till knappt 2,3 miljoner i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad