måndag 1 juli 2024

inloggad som

ColoPlus flyttar från Ryssland

|  
|  

Forskningsbolaget ColoPlus har tagit fram en näringsprodukt som kom ut på marknaden för ett par år sedan och i dag säljs världen över. Produktionen har varit förlagd i Ryssland, men sedan kriget i Ukraina bröt ut har bolaget av politiska skäl stoppat den helt. Nu letar bolaget efter nya partners i Europa för att flytta hela produktionen från Ryssland.

– Nu utvärderar vi nya samarbetspartners och licenspartners för den europeiska marknaden. Vi planerar att ha dessa på plats under hösten. Vår produkt skulle egentligen kunna göra nytta för människor i ett krigsdrabbat område, men på samma gång måste vi följa EU och Sveriges riktlinjer och därför flytta vår produktion, något vi gjort sedan kriget bröt ut i februari, säger ColoPlus vd Lidia Elfstrand.

Forskningsbolagets produkt utvinns ur den råmjölk som kor ger ifrån sig de första dagarna efter kalvning. Förutom hög proteinhalt är mjölen även infektionshämmande och innehåller ämnen som stärker immunförsvaret. ColoPlus har nu breddat sin målgrupp.

– Tidigare riktade vi oss mot personer med nedsatt immunförsvar, som aidspatienter. Men nu vill vi nå ut bredare, till personer som vill ha bättre hälsa genom ett förbättrat immunförsvar.

Förutom flytten från Ryssland tas expansionskapital nu in i två delsteg där den första delen är genomförd. Totalt tillförs bolaget två miljoner från tidigare delägare, som affärsmannen och Ikea-profilen Göran Grosskopf, Crafoord-familjens Margareta Nilsson och Peab Foundation.

– Som läget sett ut hittills har våra kunder varit privatpersoner. Planen framöver är att få en skjuts i marknadsföring- och säljinsatser för att komma ut bredare och även nå ut till sjukhusen vars patienter kan ha stor behållning av vår produkt. Vi kommer även att lägga en hel del pengar på produktutveckling där vi ska utöka smak-sortimentet för mjölknäringen, samt ta fram en webbshop, säger Lidia Elfstrand.

Julia Eriksson

Forskningsbolaget ColoPlus har tagit fram en näringsprodukt som kom ut på marknaden för ett par år sedan och i dag […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

  • Sommarlyssning i Lejonkulan

    Tröttnat på sommarpratare? Då kan du gå leta upp vår podd Lejonkulan där poddar finns. I dag slår vi ett extra slag för de intressanta AI-företag som gästat lejonet i kulan, den erfarne riskkapitalisten Janne Dahlqvist.