fredag 29 september 2023

inloggad som

Han är SEK:s nya Skånechef

|  
|  

Max Hedberg har tillträtt som chef för Svensk Exportkredits (SEK) nya skånska kontor i centrala Malmö. Det statliga bolaget ska nu satsa på att utveckla och öka Sydsveriges exportmarknad. 

– Här finns en bra marknad av startups varav några är mogna att börja exportera sina varor och tjänster. Mitt intryck är att de behöver lite hjälp på vägen, säger Max Hedberg till Rapidus. 

SEK riktar sig i första hand till exportföretag med omsättning över 500 miljoner kronor, som kan låna kapital med konkurrenskraftig ränta. Enligt dessa parametrar finns det, enligt Max Hedberg, ett 80-tal relevanta bolag i Skåne. Men även exportföretagens underleverantörer och utländska kunder kan låna av SEK, liksom svenska dotterbolag till större koncerner, förutsatt att pengarna går till att främja svensk export och hållbarhet. 

– Det gör paletten något större, säger han. 

Nu satsar man också allt mer på att erbjuda andra typer av stöd, exempelvis med kontaktnät, åt medelstora exporterande företag. Det sker i samarbete med andra medlemmar i ”Team Sweden”, som Almi, Business Sweden och Exportkreditnämnden. 

– Det är svårt att peka på en bransch i regionen som är intressant för oss, vi jobbar med alla. Ingenjörskonsten har ju alltid varit stark i Skåne och det finns en hel del stora tillverkande industrier här. Många har huvudkontor i regionen, men exporterar inte från Sverige. Annars kikar vi mycket på life science, medtech och foodtech, säger Max Hedberg. 

Emiliano Strauss

Max Hedberg har tillträtt som chef för Svensk Exportkredits (SEK) nya skånska kontor i centrala Malmö. Det statliga bolaget ska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad