tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Small Cap Partners säljer Malmöbolag…

Det skånska investerarkollektivet Small Cap Partners (SCP) avyttrar Malmöbaserade OPO Scandinavia som designar och säljer glasögonbågar. Börsnoterade Seafire, som genomfört en rad köp i Skåne, köper OPO för 82 miljoner kronor samt en rörlig tilläggsköpeskilling på tio miljoner kronor.

– Våra förvärv är som ett giftermål och en bitterljuv skilsmässa när det är dags att sälja vidare bolaget. Det är alltid vemodigt att sälja ett bolag eftersom vi knyter starka band med dem och dess personal. I OPO satt jag själv i styrelsen så det känns extra sorgligt, men väldigt bra med tanke på var bolaget har landat med ny ägare och deras resa framåt, säger Jesper Jelmteg, Partner på Small Cap Partners, till Rapidus.

OPO köptes av SCP för fyra år sedan och är den sista försäljningen i fonden SCP II, som därmed är stängd nu efter att ha varit verksam i sju år. Enligt Jesper Jelmteg har resultatet för OPO dubblerats sedan 2018 till 12,5 miljoner kronor i vinst det senaste räkenskapsåret.

– Vi gjorde en bra resa med dem efter att ha jobbat mycket med produktutbudet, med både nya kollektioner och nya licenser. När vi säljer företag tar vi stort ansvar för att finna en lämplig ny ägare och nytt hem för bolaget. Vi hade konkurrerande bud på OPO, Seafire känner vi sedan tidigare och de är duktiga med bra meritlista, säger Jesper Jelmteg.

OPO Scandinavia har 17 anställda och omsatte 59 miljoner kronor 2021.

Niclas Lindstrand

Det skånska investerarkollektivet Small Cap Partners (SCP) avyttrar Malmöbaserade OPO Scandinavia som designar och säljer glasögonbågar. Börsnoterade Seafire, som genomfört […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Skånska aktievinnare – och förlorare

  Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

 • Inarea ökar arean

  Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.