onsdag 27 september 2023

inloggad som

Nytt bolag utvecklar streamer-mikrofon

|  
|  ,

En mikrofon för streamers, bättre och billigare än de som redan finns på marknaden, utvecklas i Lund. Det senaste året har Albin Åkerström och Jakob Eneroth utvecklat sin prototyp som nu är redo att lanseras, men först väntar en crowdfunding-runda.

Fenomenet att gamers streamar sitt spelande samtidigt som att de kommunicerar med sina följare har växt de senaste åren. Men tekniken har inte hängt med. Det anser i alla fall Albin Åkerström och Jakob Eneroth, två 20-åringar från Lund som tog saken i egna händer och bildade bolaget Exa.

– De största i branschen, deras vanliga modell som fortfarande säljs, släpptes 2009. Det säger en del om hur innovationen inom industrin ser ut, säger Albin Åkerström.

De senaste åtta månaderna har de vid sidan av sina studier jobbat på att utveckla mikrofonen, som också ska kunna användas vid nätverksspelande.

– Vi har använt oss av högkvalitativa komponenter. Vi har lagt mycket fokus på just komponenterna och det mer strukturella har vi försökt hitta massproducerade, säger Jakob Eneroth.

– Kretskorten har vi utvecklat själva och sedan sätter någon annan ihop dem. Den sista hopsättningen gör vi hemma i Sverige och då gör vi också kvalitetstester. Vi har lagt mycket tid på utvecklingen och gått igenom flera prototyper vid det här laget, lägger Albin Åkerström till.

De har finansierat hela utvecklingsfasen själva och ska snart ta in pengar till produktionen. I går, 23 maj, startade de en crowdfunding-kampanj som först och främst riktar sig till dataspelare för att kunna börja tillverka större kvantiteter av mikrofonen. Sedan är planen att sälja dem via en egen webbshop.

Mette Carlbom

En mikrofon för streamers, bättre och billigare än de som redan finns på marknaden, utvecklas i Lund. Det senaste året […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad