tisdag 18 juni 2024

inloggad som

Ny vd till växande emissionsinstitut

|  
|  

Ida Nordehammar tar i oktober över vd-posten på Spotlight Group-bolaget Nordic Issuing, som sedan avknoppningen från Sedermera Corporate Finance dubblat antalet anställda. Börsras till trots växer bolaget alltjämt och bäddar för ytterligare tillväxt under andra halvåret. 

–  Vår känsla är att marknaden sakta börjar hitta ett nytt normalläge, vi tror att vi kommer att ha mer att göra under resten av året med betydligt fler transaktioner än under första halvan, säger Ida Nordehammar, som i dag är Nordic Issuings vice vd.

I slutet av 2020 knoppades Nordic Issuing av från Sedermera och blev ett helägt dotterbolag med egna tillstånd från Finansinspektionen. Företaget flyttade ut till egna lokaler på Stortorget i Malmö och har sedan dess blivit allt mer oberoende med en kundbas även bortom Spotlight.

Nordic Issuing har cirka 30 samarbetspartners i form av corporate finance-firmor och advokatbyråer. Samtidigt fortsätter man agera emissionsinstitut i alla Sedermera Corporate Finances transaktioner och 2021 slog därför bolaget alla sina rekord med en omsättning på elva miljoner kronor.

– I år började vi lite mer försiktigt och förstod att vi inte skulle göra lika många noteringar som 2021. Vi fokuserade i stället mer på andra tjänster, som företrädesemissioner, riktade emissioner och obligationsmarknaden. Oavsett om det görs många IPOs eller inte behövs våra tjänster. Bolag behöver pengar även om marknaden går dåligt.

Planen för Ida Nordehammar när hon tar över vd-posten i höst är trots marknadsläget att expandera och nå en vinstmarginal om tio procent när året är slut. Nuvarande vd Christopher Åkerblom blir då styrelseordförande. Nordic Issuing har hittills gått från fyra till åtta anställda, plus fyra student-praktikanter.

Emiliano Strauss

Ida Nordehammar tar i oktober över vd-posten på Spotlight Group-bolaget Nordic Issuing, som sedan avknoppningen från Sedermera Corporate Finance dubblat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Tillfällig avkylning i het bransch

  HMS Network-grundarens ehandelsbolag JS Energi i Helsingborg kämpar med lönsamheten. Försäljning av värmepumpar på nätet gav växtvärk under chock-året för elpriser 2022.


 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

 • Inarea ökar arean

  Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

 • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

  Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

 • Spelet bakom Academedia-affären 

  I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

 • Investerarna ratar skånska life science-bolag

  21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.