fredag 31 januari 2025

inloggad som

Special: Värt pengarna att bojkotta Ryssland

Kort sagt: Danska och svenska sanktioner mot Ryssland kostar näringslivet tvåsiffriga miljardbelopp i export och import. Dessutom stigande elpriser, inflation med mera. Och det är värt alla pengar.

Av Keld Broksø, Rapidus Köpenhamnsredaktör

Rysslands invasion av Ukraina är inne på sin andra månad. Efter ryska massakrer i städer som Butja och Mariupol i Ukraina finns det inga ursäkter för att fortsätta handla med Ryssland och ett stopp för rysk olja och gas är nu på agendan i EU.

Den svenske EU-parlamentarikern Jörgen Warborn (M) har nu med danskt stöd fått uppbackning för att förbjuda ryska fartyg i EU-hamnar. Nu saknas bara ministerrådets godkännande. Volvos lastbilsfabrik söder om Moskva, vanligtvis med 1.300 anställda, är stängd. Carlsberg pressas hårt av en dansk folkopinion för att till sist avveckla all sin verksamhet i Ryssland med 8.400 anställda.

Vissa koncerner som danska Rockwool, Chr. Hansen och Ecco-sko förstår inte kundernas misstro – eller risken för att få produkter bojkottade. De förstår inte heller att skadan för deras varumärken är större än vinsten vid fortsatt produktion och försäljning i Ryssland.

Självklart blir det dyrt för vissa företag. Men nationellt är ett stopp för handel med Ryssland däremot bara en liten utgift för både Danmark och Sverige. I Sverige har SCB räknat ut att Sveriges handel med Ryssland det senaste året utgjorde 1,4 procent av den totala exporten och 1,2 procent av den totala importen. Mätt i pengar var svensk export till Ryssland 22,5 miljarder kronor och importen var 19,6 miljarder.

Danmarks Statistik har liknande nya siffror: Under 2021 var Danmarks export till Ryssland värd 15,1 miljarder kronor med en import på 17,7 miljarder. Det är bara 1,0 respektive 1,3 procent av den totala danska exporten och importen. Med andra ord: Det är överkomligt att stänga av import och export till Ryssland.

I Danmark är Tyskland, USA – och Sverige – de största handelsländerna. Det krävs alltså bara lite mer handel över Öresund för att kompensera alla tapp i Ryssland. Ett annat alternativ är Frankrike, som inte har det handelsutbyte med Danmark och Sverige som den franska ekonomin skulle kunna stå för.

Problemet med att uppskatta kostnaderna för den ryska invasionen av Ukraina för danska och svenska företag är att de inte går att särskilja. De kraftiga prisökningarna på olja och gas som följer i krigets spår underminerar både företagens och privatpersonernas ekonomi. Inflationen har börjat stiga. Tillgångarna på råvaror begränsas. Bostadspriserna sjunker. Kommunerna får utgifter för att ta emot ukrainska flyktingar och försvarskostnaderna exploderar nu.

Det hela kan bara betalas med höjda skatter och nedskärningar som skadar näringslivets tillväxt och därmed också välfärdssamhällena. Bara i Danmark ska försvaret i den nya budgeten öka med 18 miljarder danska kronor. Det är tre miljarder mer än Danmarks export till Ryssland före kriget.

Försvaret är samtidigt på väg att bli politiskt korrekt igen för näringslivet. I Danmark ska pensionsstiftelserna för första gången på åratal investera miljarder i försvarsindustrin. Och Niel Bohr Instituttet på Köpenhamns Universitet har precis blivit värd för ett testcentrum som lyder under Nato, som stöder startupföretag inom kvantteknologi.

Kriget i Ukraina är dyrt för svenska och danska företag, men det är värt pengarna när våra demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter står på spel. Sverige och Danmark har läge att ta täten i bojkotten – också för att det kostar oss relativt lite.

Kort sagt: Danska och svenska sanktioner mot Ryssland kostar näringslivet tvåsiffriga miljardbelopp i export och import. Dessutom stigande elpriser, inflation […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Fåhraeus stänger fond med EU-pengar

    Serieentreprenören och Lundaprofilen Christer Fåhraeus stänger sin investeringsfond FSG 2 med en rejäl dos EU-pengar i kassan. Så här mycket har fonden nu att investera.

  • Enoramas kassa sinar

    Nikotinbolaget Enorama Pharma i Malmö behöver pengar och genomför en företrädesemission på 35 miljoner kronor. Pengarna kommer dock inte räcka ens ett år.

  • Joel Eklunds ryggsäcksbolag på rätt väg

    USWE Sports, där Tepe-ägaren Joel Eklund är huvudägare, fortsätter sitt återtåg efter en rad förlustår. Arjo som nyligen sparkade sin vd levererar viss förbättring. Nexam Chemical tappar. Detta är torsdagens kvartalsrapporter.


  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.