torsdag 21 november 2024

inloggad som

Rederisensorer inleder nya pilottest

|  
|  

Lundabaserade Life Finder utökar nu användningsområdet för sina sensorer och inleder nya pilottest, efter att de första testerna nu utvärderats.

Life Finders första pilotprojekt utfördes på ett av rederijättens Mearsks fartyg. Syftet var att se hur sensorerna fungerar i en miljö där både mobiltäckning och bluetooth är bristfälligt. På flera håll förvaras explosivt material och då är inte heller vanlig radiokommunikationsutrustning tillåten. Där ska Life Finders teknik komma in.

Tanken med de uppkopplade sensorerna var först att de skulle fästas bland annat på arbetskläder och utrustning, men nu har det utökats till att innefatta även fasta punkter.

– Vi satte upp en plattform med 15 sensorer på ett fartyg för att samla data och den har snurrat väldigt fint. Den har samlat in över 100.000 mätdata väldigt stabilt och välfungerande. Eftersom det bygger på radioteknologi är båtmiljön inte optimal, så vi behövde visa att det kunde fungera väldigt bra ombord, säger bolagets vd Anders Schening som för tillfället befinner sig på en marinmässa utanför Oslo.

Nyligen gick Skin in the game IP gått in i Life Finder, som även fick kapital från Fast Track Capital III och Ideon Innovation.

Sensorerna är satta i allt från fikarummet till maskinrummet och ska reagera på det som avviker. Det kan handla om koldioxidhalten, om någon befinner sig i ett rum när det är en säkerhetsrisk eller om en livboj flyttats.

– Nu ser vi mer indikationer på att vi kan förebygga saker och ting, fokusera på innan olyckan har skett. Det är samma plattform och samma sensorer bara att den lyssnar på flera saker.

Även om den marina miljön är huvudfokus rör sig Life Finder nu in i ett nytt element. Nästa test kommer att ske till sommaren på en brandstation i Stockholm och i Göteborg. Där är tanken att sensorerna på samma sätt ska varna vid fara utan att räddningspersonalen själv ska behöva kommunicera det.

– De ska testa tekniken vid skogsbränder, där det ofta ingår många frivilliga eller internationell hjälp. Mobilen fungerar ofta inte och man har inget gemensamt sätt att kommunicera, säger Anders Schening.

Mette Carlbom

Lundabaserade Life Finder utökar nu användningsområdet för sina sensorer och inleder nya pilottest, efter att de första testerna nu utvärderats. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.