fredag 31 januari 2025

inloggad som

Special: För bra bolag finns det alltid pengar

Börskursen lever sitt eget liv. Det kvittar hur hemsk världen utanför tabellerna kan te sig, börsen bryr sig bara om börsen. Inflation är ett större hot än en wannabe-tsar som kan starta världskrig för att det känns tsar-igt att göra. Räntehöjningar är värre än kärnvapen. I denna monumentala cynism finns en inre logik som i förlängningen är till nytta för näringslivet. Men kan vara förödande för enskilda bolag.

Av Niclas Lindstrand, Rapidus lågriskkapitalist

Högre inflation och högre räntor är det värsta börsen vet. Det väcker konkurrenter som legat i dvala likt skräckmästaren HP Lovecrafts uråldriga rymdmonster. Räntefonderna har slumrat minst lika länge som Lovecrafts Cthulhu och kan skapa samma mängd kaos när de till sist vaknar till liv och blir ett rimligt alternativ (åtminstone för oss fega småsparare).

Alla år av minusräntor har skapat en konstant rea på pengar som i sin tur har dopat börsen. Det är klart att det är positivt för näringslivet att det är lätt för tillväxtbolagen att få riskkapital. Men det är inte enbart positivt i det långa loppet. Börsnoteringarna och kapitalanskaffningarna i allmänhet har historiskt sett en darwinistisk funktion som gått förlorad i de ständiga överteckningarnas tidsålder.

Järtecknen har funnits i skyn länge nu. En snabb titt på life science-bolagens noteringar under 2021 signalerade att festen var på väg att ta slut. Även när noteringsemissionerna blev full- eller övertecknade så fick de första börsdagarna regalskeppet Vasa att verka vara en triumffärd vid jämförelse (jag ber att få tacka Lars von Trier och salig Ernst Hugo Järegård för denna briljanta liknelse).

Att det just var life science som började svaja först är inte så konstigt. Branschen är i det närmaste binär eftersom företagen antingen blir supersuccéer eller totalfloppar. Det är helt beroende på vilka resultat som de svindyra studierna – som tvingar fram börsnoteringarna eller uppköpen – i slutändan visar. Den mycket eventuella succén ligger dessutom många år i framtiden (om det är något som börsen är lika mycket som den är cynisk så är det rastlös).

Nästa skakning var flera stora börsnoteringar som fick ställas in. Mest anmärkningsvärd – och mystisk – var fintechbolaget Rocker i oktober i fjol. Börsklockan höll på att smörjas upp (eller vad man nu gör med en gammal klocka, jag är inte Quasimodo) när noteringen ställdes in trots att erbjudandet fulltecknats första dagen. Gemensamt för de som aldrig nådde börsen är skyhöga emissionskostnader och en bolagsvärdering som krävde fortsatta börsrekord för att bli en bra affär för någon köpare.

Någonstans där började rabatterna på pengar alltså ta slut, trots att räntorna höll sig på mattan. Att som Rocker betala över 20 procent av en notering i emissionskostnad påminner mer om att låna pengar av Don Corleone än att göra ett klipp på rean.

För enstaka bolag har det alltså redan blivit svårare att få in finansiering. Alla väntar på alla och stirrar efter minsta blinkning, ungefär som i slutet av ”Den gode, den onde, den fule”, förutom att vi inte vet vem som är vem i sammanhanget. Men var så säkra, alla bolag som gjort sig förtjänta av det kommer att få sina pengar, lika säkert som Clintans ”gode” (nåja) Blondie kan rida mot horisonten med sin del av guldskatten nästa gång också. Det finns alltid pengar för bra bolag, även om det kan ta längre tid ibland.

De som drar det allra kortaste strået och blir kvar utan pengar som Lee Van Cleefs Angel Eyes är till stora delar de bolag som inte gjort sig förtjänta av dem till att börja med, utan som gjort nyemissioner till den viktigaste delen av verksamheten.

Resten av marknaden klarar sig minst lika bra utan dem.

Börskursen lever sitt eget liv. Det kvittar hur hemsk världen utanför tabellerna kan te sig, börsen bryr sig bara om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Fåhraeus stänger fond med EU-pengar

    Serieentreprenören och Lundaprofilen Christer Fåhraeus stänger sin investeringsfond FSG 2 med en rejäl dos EU-pengar i kassan. Så här mycket har fonden nu att investera.

  • Enoramas kassa sinar

    Nikotinbolaget Enorama Pharma i Malmö behöver pengar och genomför en företrädesemission på 35 miljoner kronor. Pengarna kommer dock inte räcka ens ett år.

  • Joel Eklunds ryggsäcksbolag på rätt väg

    USWE Sports, där Tepe-ägaren Joel Eklund är huvudägare, fortsätter sitt återtåg efter en rad förlustår. Arjo som nyligen sparkade sin vd levererar viss förbättring. Nexam Chemical tappar. Detta är torsdagens kvartalsrapporter.


  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.