lördag 18 maj 2024

inloggad som

Nytt bolag ska öka träffsäkerheten för preklinisk forskning

I flera decennier har forskarvärlden och den vetenskapliga tidningen Nature debatterat varför majoriteten av de publicerade vetenskapliga arbetena inom framför allt preklinisk forskning innehåller svårtolkade resultat – eller till och med felaktiga slutsatser. Det nystartade Lundabolaget Advansci Research Solutions säljer konsulttjänster som hjälper forskare till mer korrekta resultat.

– Över hälften av de publicerade vetenskapliga medicinska och psykologiska artiklarna visar resultat som är svåra eller omöjliga att upprepa när andra forskare gör om försöken. Det beror inte på forskningsfusk, utan på att forskarna inte använder bästa vetenskapliga praxis. Mycket forskningspengar går till spillo och det finns en etisk aspekt om nya substanser testas i människa där läkemedelskandidaten baseras på tidigare dåligt utförda studier, säger Jane Fisher som grundat bolaget tillsammans med Daniela Grassi.

Problemet finns i hela världen och inom många områden. Det rör sådant som avsaknad av blindtest vilket kan påverka resultatbedömningen, analysutrustning som inte är kalibrerad eller att inte rätt kontrollprover görs, uppger Jane Fisher. Som doktorander blev hon och Daniela Grassi intresserade av detta som är ett eget forskningsfält kallat metascience – eller forskning om forskning för att öka kvaliteten på vetenskapligt arbete.

– Generellt sett har det visat sig vara svårt att förändra forskningsmetodiken. Man gör så som man alltid har gjort. Vi hjälper framför allt uppstartsbolag och forskare på universitetet i olika faser av forskningen med att skriva kompletta studiebeskrivningar när de söker ekonomiska bidrag, att skriva studieplaner, samt projektleda genomförande och utvärdera resultat. Vi kommer även att ta fram utbildningar, säger Jane Fisher.

Elisabet Ottosson

I flera decennier har forskarvärlden och den vetenskapliga tidningen Nature debatterat varför majoriteten av de publicerade vetenskapliga arbetena inom framför […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]