lördag 30 september 2023

inloggad som

Nytt medicinteknikbolag tar in sina första miljoner

|  
|  

Det nybildade medicinteknikbolaget Nygen Analytics har tagit in sina första miljoner i externt kapital, och gör sig redo för lansering av sin nya produkt. Bolaget finansieras nu huvudsakligen av Fåhraeus Startup and Growth som gått in med tre miljoner kronor och varifrån Linus Wiebe går in som styrelseordförande.

– Pengarna går till fortsatt produktutveckling av mjukvaran och till att täcka kostnaderna för hela första årets lansering med allt vad det innebär, som kommande rekryteringar eller marknadsförings- och säljinsatser, säger Göran Karlsson, vd och medgrundare av Nygen.

Bolaget grundades vid Lunds Universitet av Parashar Dhapola och Göran Karlsson som under flera år har jobbat för att minska minnesanvändningen för analys av alla varianter av singel-cell genomik, vilket är en snabbt växande analysmetod inom medicinska forskningsfält. Metoden kräver i dag en avancerad infrastruktur för analys. Nygen Analytics ska förenkla analysen genom att erbjuda molnbaserade lösningar för hållbara och kostnadseffektiva analyser för denna typ av data, som då enkelt kan genomföras i en laptop, mobil eller surfplatta.

– Singel-cell genomik går ut på att studera DNA och gener cell för cell. Metoden har en bred medicinsk användning, från diabetes till cancer och komplicerad hjärnforskning.

Den första beta-versionen är klar och i april ska avtal tecknas med de första kunderna.

– Våra första kunder är universitet eller forskningsinstitut och vi är än så länge ensamma om tjänsten, så det känns både spännande och hoppfullt, säger Göran Karlsson.

Julia Eriksson

Det nybildade medicinteknikbolaget Nygen Analytics har tagit in sina första miljoner i externt kapital, och gör sig redo för lansering […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad