fredag 3 maj 2024

inloggad som

Invent Medic omstruktureras efter kursras

Aktiekursen för kvinnohälsabolaget Invent Medic Sweden har dalat från toppnoteringen 30 kronor för fyra år sedan till under en krona. Bolaget ska nu försöka vända trenden genom minskad personalstyrka, stopp för nya utvecklingsprojekt och fokus på försäljning, säger bolagets vd Anna Lindström.

– Aktiens fall beror troligen på att vår försäljning inte motsvarat förväntningarna. Nu är vi i en process där vi minskar våra kostnader och antal fulltidsanställda, samt ställer om fokus till marknadsföring och försäljning. Vi har satt tydliga mål som kommer att ge effekt: vi ska göra stora insatser på några få saker, få igång dem och sedan gå vidare. Vårt fokus ligger på Tyskland, Storbritannien och de nordiska länderna, säger Anna Lindström.

Hon har tidigare arbetat med marknad och försäljning inom olika branscher, bland annat för Alfa Laval, och tog över Invent Medics vd-stol i oktober förra året. Hon efterträdde då Karin Bryder, som fortsatte i bolaget som produktstrateg. Den sista mars gör Bryder sin sista dag på Invent Medic efter åtta år hos Medicon Village-bolaget.

– Jag är väldigt stolt över det vi åstadkommit under dessa år, då vi lyckats utveckla och sätta två innovativa produkter på marknaden. Tajmingen på vår planerade och omplanerade  marknadsoffensiv var trist, pandemin fick större inverkan än vi kunnat ana. Men vi har ändå hjälpt många kvinnor med våra produkter och det ser riktigt bra ut inför framtiden. Anna är helt rätt för Invent Medic i den fas bolaget och produkterna är i i dag, säger Karin Bryder.

Invent Medics nettoomsättning var strax under två miljoner kronor förra året. Hösten 2018 lanserade bolaget ett hjälpmedel mot ansträngningsinkontinens – för många kvinnor ett tabubelagt problem som enligt Anna Lindström drabbar var femte kvinna som har fött barn. I höstas kom bolagets andra produkt ut på marknaden, en menskopp som används istället för bindor och tamponger.

– Båda produkterna är utvecklade av kvinnor. Menskoppen har annorlunda design än marknadens övriga, den är extra tunn, men ändå stabil och säker, säger Anna Lindström.

Lundabolagets produkter kan fås på recept i hälften av Sveriges regioner liksom i Tyskland. De kan även köpas på bolagets hemsida samt hos Amazon i Tyskland. Invent Medic tog in lite över 16 miljoner kronor i en företrädesemission förra hösten och dess aktier handlas på Spotlight Stock Market.

Elisabet Ottosson

Aktiekursen för kvinnohälsabolaget Invent Medic Sweden har dalat från toppnoteringen 30 kronor för fyra år sedan till under en krona. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.