lördag 18 maj 2024

inloggad som

Riskkapitalbolag köper redovisningsbyråer

|  ,
|  

Flera svenska redovisningsbyråer, inklusive tre Malmöbaserade, går ihop i den nya koncernen Freedom Holding, med riskkapitalbolaget MVI som huvudägare. Koncernen, som från avspark omsätter cirka 80 miljoner kronor om året och har totalt runt 80 anställda, förväntas växa och sluka allt fler byråer. 

– Vi investerar ofta i partnerskap med entreprenörerna och så även i detta fallet. De ska fortsätta sitt entreprenörsskap och samtidigt dra nytta av styrkorna i en större organisation. Så de behåller sina respektive varumärken, än så länge planerar vi inte att lansera ett gemensamt varumärke. Vi vill vara ett alternativ till andra stora spelare som gärna tar över och påtvingar sina portföljbolag genomgripande förändringar, säger Mårten Werner projektledare på MVI. 

Koncernbildningen grundar sig i analysen att redovisningsbranschen står inför en stor teknisk omställning, där flera funktioner kommer att ersättas med till exempel AI-mjukvara. Koncernen riktar sig därför till små och mellanstora redovisningbyråer som inte har medel att själva digitalisera sin verksamhet. 

Koncernens digitalisering startar med mjukvaran Bflow, som koncernbolaget Bfree Advisor tagit fram. Det är ett redovisningssystem som ska optimera redovisningen både för byråerna och deras kunder, som till exempel kan sköta utläggshantering, löneadministration och samtidigt utföra bankärenden direkt i systemet. 

– Det är alltid svårt att säga hur stor affärspotentialen är i tidiga skeden, men redovisningsbranschen som sådan är väldigt stor. Vi har sagt att vi siktar på att nå en omsättning på 400 miljoner kronor inom några år, men jag tror att vi har potential att bli ännu större. Allt handlar om att hitta rätt bolag som är mogna för och intresserade av digitaliseringsprocessen vi vill göra. 

I Skåne har tre Malmöbolag hittills anslutit sig till Freedom Holding: Resultera i Redovisning, Outsource i Malmö och Dillons redovisningsben. Även om det inte finns konkreta planer eller ambitioner att växa i just Skåne menar Mårten Werner att det kan ligga nära till hands. 

– Vi har inget geografiskt fokus, utan riktar oss till alla som är intresserade av den här processen och vill arbeta med vår programvara. Men det är klart, nu när vi har tre bolag i Malmö som ska börja jobba tätare samman så är en idé att utnyttja momentum och växa ytterligare, säger han.

Emiliano Strauss

Flera svenska redovisningsbyråer, inklusive tre Malmöbaserade, går ihop i den nya koncernen Freedom Holding, med riskkapitalbolaget MVI som huvudägare. Koncernen, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]