tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Skånsk nanoteknik testas i kvantdator…

|  ,
|  

NordAmps säkrade i slutet av förra året bryggfinansiering på cirka 3,4 miljoner kronor för att fortsätta utveckla sina nanotrådar av halvledarmaterial till framtidens transistorer. Nu söker bolaget industriella investerare, samtidigt som det kommit igång med EU-projektet i samarbete med bland andra IBM och LU, samt ett Vinnova-projekt i samarbete med Ericsson. 

– Vinnova finansierar ett samarbetsprojekt inom det de kallar smarta elektroniksystem som förenklat handlar om att utveckla och konstruera framtidens elektriska kretsar som tål betydligt högre frekvens än dagens kretsar. Målsättningen på sikt är att ta fram en krets för 5G och 6G, säger NordAmps vd och medgrundare Lars Tilly.

För Nordamps innebär samarbetsprojektet en chans att få vidareutveckla sin teknik, som är baserad på över 15 års forskning vid Lunds universitet. Målet är att ge framtidens transistorer ökad hastighet, bättre prestanda och minskad energiförbrukning jämfört med dagens. Detta genom att ställa nanotådar på högkant så att strömmen kan styras och kontrolleras bättre. 

Vinnova går in med 3,74 miljoner och deltagarna satsar tillsammans lika mycket. Utöver NordAmps och Ericsson ingår i projektet även Nanoelektronikgruppen vid Lunds universitet, Cadence Design Systems och Lomma RF Consulting. 

Desto större budget har Sequence, som EU finansierat med 4,47 miljoner euro. Syftet med Sequence är att utveckla elektronik som kan läsa av och kommunicera med väldigt svaga signaler i extremt låga temperaturer. Det är något framtidens kvandatorer kommer att behöva och tekniken kan även tillämpas på satellitkommunikation. 

– Det är tänkt att våra komponenter ska kunna klara det och vi samarbetar här med några av Europas främsta forskare som ska hjälpa oss. IBM tar med sin kvantdator som kan processa information i en helt grotesk hastighet, det är otroligt spännande att få vara med och kul att vi kan bidra med vår teknik. Sedan kommer vi kunna använda det vi lär oss och hitta synergier bland annat i telekombranschen, säger Lars Tilly. 

Sequence koordineras av LU och resten av deltagarna är forskningsinstitut och universitet i Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Irland och Schweiz. Från näringslivet deltar än så länge IBM Research och NordAmps. 

Emiliano Strauss

NordAmps säkrade i slutet av förra året bryggfinansiering på cirka 3,4 miljoner kronor för att fortsätta utveckla sina nanotrådar av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Mikrodust expanderar med ny vd 

  Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

 • Därför lämnar Kockums Malmö

  En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

 • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

  Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

 • Sportbetting blev träpaneler

  Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

 • Han blir ny vd för Nord-Lock

  Daniel Westberg blir nästa vd för Latourägda industriföretaget Nord-Lock Group i Malmö. Posten har visat sig vara en språngbräda för den som vill bli börs-vd.

 • Stororder till Nolato

  Plasttillverkaren Nolato i Torekov tecknar ett nytt avtal värt en årsomsättning på 700 Mkr under produktens livslängd. Och livslängden är lång, säger vd Christer Wahlquist.

 • Perfekt storm för BE Group

  Marknaden för stålprodukter har drabbats av en perfekt storm efter Ukrainakrigets utbrott. Med både fallande priser och efterfrågan har Sveriges […]

 • Qvantum trotsar värmepumpsraset

  Värmepumpsjätten Nibes varsel 340 anställda i Sverige får inte skånska utmanaren Qvantum att deppa. Nedgången är tillfällig, anser vd Fredrik Rosenqvist.