tisdag 3 oktober 2023

inloggad som

Skånsk nanoteknik testas i kvantdator…

|  ,
|  

NordAmps säkrade i slutet av förra året bryggfinansiering på cirka 3,4 miljoner kronor för att fortsätta utveckla sina nanotrådar av halvledarmaterial till framtidens transistorer. Nu söker bolaget industriella investerare, samtidigt som det kommit igång med EU-projektet i samarbete med bland andra IBM och LU, samt ett Vinnova-projekt i samarbete med Ericsson. 

– Vinnova finansierar ett samarbetsprojekt inom det de kallar smarta elektroniksystem som förenklat handlar om att utveckla och konstruera framtidens elektriska kretsar som tål betydligt högre frekvens än dagens kretsar. Målsättningen på sikt är att ta fram en krets för 5G och 6G, säger NordAmps vd och medgrundare Lars Tilly.

För Nordamps innebär samarbetsprojektet en chans att få vidareutveckla sin teknik, som är baserad på över 15 års forskning vid Lunds universitet. Målet är att ge framtidens transistorer ökad hastighet, bättre prestanda och minskad energiförbrukning jämfört med dagens. Detta genom att ställa nanotådar på högkant så att strömmen kan styras och kontrolleras bättre. 

Vinnova går in med 3,74 miljoner och deltagarna satsar tillsammans lika mycket. Utöver NordAmps och Ericsson ingår i projektet även Nanoelektronikgruppen vid Lunds universitet, Cadence Design Systems och Lomma RF Consulting. 

Desto större budget har Sequence, som EU finansierat med 4,47 miljoner euro. Syftet med Sequence är att utveckla elektronik som kan läsa av och kommunicera med väldigt svaga signaler i extremt låga temperaturer. Det är något framtidens kvandatorer kommer att behöva och tekniken kan även tillämpas på satellitkommunikation. 

– Det är tänkt att våra komponenter ska kunna klara det och vi samarbetar här med några av Europas främsta forskare som ska hjälpa oss. IBM tar med sin kvantdator som kan processa information i en helt grotesk hastighet, det är otroligt spännande att få vara med och kul att vi kan bidra med vår teknik. Sedan kommer vi kunna använda det vi lär oss och hitta synergier bland annat i telekombranschen, säger Lars Tilly. 

Sequence koordineras av LU och resten av deltagarna är forskningsinstitut och universitet i Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Irland och Schweiz. Från näringslivet deltar än så länge IBM Research och NordAmps. 

Emiliano Strauss

NordAmps säkrade i slutet av förra året bryggfinansiering på cirka 3,4 miljoner kronor för att fortsätta utveckla sina nanotrådar av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad