tisdag 16 juli 2024

inloggad som

…och är redo att flytta hemifrån

|  
|  

NordAmps har hittills varit förlagt i Lunds universitetsmiljö, men nu siktar man på att flytta hemifrån. Bolaget kommer dock att stanna i Lund och ett av de mer aktuella alternativen att flytta till är ProNano.

Strax innan pandemin bröt ut tog det statliga forskningsinstitutet Rise över konkursade Sol Voltaics och Max IV-föregångaren MaxLabs gamla lokaler i Lund. Där har Rise nu byggt upp ProNano, en testproduktionsfabrik för nanoteknik som NordAmps undersöker möjligheterna att flytta in i.

– Det är verkligen top notch-lokaler och vi behöver komma ut lite mer från universitetet. Vi har i samarbete med LU redan verifierat att tekniken fungerar och ger en bra högfrekvens-prestanda, men corona har naturligtvis gjort det svårt att få ut prover från labbet. Så ProNano skulle vara en mycket bra miljö för oss att ta nästa steg i men först behöver vi skaffa en del processutrustning, säger Lars Tilly.

För att finansiera första steget ut från universitetet räknar bolaget med att behöva ta in cirka tolv miljoner kronor, varav man innan årsskiftet säkrade en bryggfinansiering på 3,4 miljoner. Pengarna kom från befintliga ägare som LU Holding, Almi och affärsänglar.

– Vi behöver ha in fler investerare. Gärna industriella investerare, inte minst för att säkra samarbeten. Vi tänker främst inom telekom- och halvledarindustin, men även de som tillverkar processutrustning kan ha stor nytta av vår teknik.

Att de ska hålla sig kvar i Lund finns det inget tvivel om, inte bara på grund av universitetet. Utöver ProNano-lokalerna planerar Rise, i samarbete med Region Skåne och Science Village Scandinavia, att bygga en nanofabrik i betydligt större skala. Därtill har LU planer på att bygga ett nytt, modernare nanolabb som beräknas kosta runt en halv miljard kronor.

– Vi tror att vår teknik kommer göra det möjligt att realisera övergången till 5G och 6G. Vi hoppas kunna hjälpa Europa och inte minst Lund att återta sin ledning inom telekom, säger Lars Tilly.

Emiliano Strauss

NordAmps har hittills varit förlagt i Lunds universitetsmiljö, men nu siktar man på att flytta hemifrån. Bolaget kommer dock att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Mikrodust expanderar med ny vd 

  Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

 • Därför lämnar Kockums Malmö

  En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

 • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

  Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

 • Sportbetting blev träpaneler

  Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

 • Han blir ny vd för Nord-Lock

  Daniel Westberg blir nästa vd för Latourägda industriföretaget Nord-Lock Group i Malmö. Posten har visat sig vara en språngbräda för den som vill bli börs-vd.

 • Stororder till Nolato

  Plasttillverkaren Nolato i Torekov tecknar ett nytt avtal värt en årsomsättning på 700 Mkr under produktens livslängd. Och livslängden är lång, säger vd Christer Wahlquist.

 • Perfekt storm för BE Group

  Marknaden för stålprodukter har drabbats av en perfekt storm efter Ukrainakrigets utbrott. Med både fallande priser och efterfrågan har Sveriges […]

 • Qvantum trotsar värmepumpsraset

  Värmepumpsjätten Nibes varsel 340 anställda i Sverige får inte skånska utmanaren Qvantum att deppa. Nedgången är tillfällig, anser vd Fredrik Rosenqvist.