måndag 2 oktober 2023

inloggad som

…och är redo att flytta hemifrån

|  
|  

NordAmps har hittills varit förlagt i Lunds universitetsmiljö, men nu siktar man på att flytta hemifrån. Bolaget kommer dock att stanna i Lund och ett av de mer aktuella alternativen att flytta till är ProNano.

Strax innan pandemin bröt ut tog det statliga forskningsinstitutet Rise över konkursade Sol Voltaics och Max IV-föregångaren MaxLabs gamla lokaler i Lund. Där har Rise nu byggt upp ProNano, en testproduktionsfabrik för nanoteknik som NordAmps undersöker möjligheterna att flytta in i.

– Det är verkligen top notch-lokaler och vi behöver komma ut lite mer från universitetet. Vi har i samarbete med LU redan verifierat att tekniken fungerar och ger en bra högfrekvens-prestanda, men corona har naturligtvis gjort det svårt att få ut prover från labbet. Så ProNano skulle vara en mycket bra miljö för oss att ta nästa steg i men först behöver vi skaffa en del processutrustning, säger Lars Tilly.

För att finansiera första steget ut från universitetet räknar bolaget med att behöva ta in cirka tolv miljoner kronor, varav man innan årsskiftet säkrade en bryggfinansiering på 3,4 miljoner. Pengarna kom från befintliga ägare som LU Holding, Almi och affärsänglar.

– Vi behöver ha in fler investerare. Gärna industriella investerare, inte minst för att säkra samarbeten. Vi tänker främst inom telekom- och halvledarindustin, men även de som tillverkar processutrustning kan ha stor nytta av vår teknik.

Att de ska hålla sig kvar i Lund finns det inget tvivel om, inte bara på grund av universitetet. Utöver ProNano-lokalerna planerar Rise, i samarbete med Region Skåne och Science Village Scandinavia, att bygga en nanofabrik i betydligt större skala. Därtill har LU planer på att bygga ett nytt, modernare nanolabb som beräknas kosta runt en halv miljard kronor.

– Vi tror att vår teknik kommer göra det möjligt att realisera övergången till 5G och 6G. Vi hoppas kunna hjälpa Europa och inte minst Lund att återta sin ledning inom telekom, säger Lars Tilly.

Emiliano Strauss

NordAmps har hittills varit förlagt i Lunds universitetsmiljö, men nu siktar man på att flytta hemifrån. Bolaget kommer dock att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad