fredag 17 maj 2024

inloggad som

…och pausar produktutvecklingen i Böhmer Audio

|  
|  

Tekniken som ligger bakom Lundabolaget Böhmer Audio slog hifi-världen med häpnad för sex år sedan. När bolaget, som utvecklar komponenter till högtalartillverkare, lanserade sin första produkt 2015 blev den utsedd till Technology Breakthrough of the Year av den ansedda branschtidningen Absolute Sound. Nu tvingas bolaget pausa sin produktutveckling.

I dag säljs Böhmer Audios mjukvara och elektronik till flera ledande högtalartillverkare i premiumsegmentet, bland andra Legacy Audio. Produkten fungerar som en för-förstärkare, eller pre-amplifier, som korrigerar ljudet i en högtalare efter rummets speciella förutsättningar. Den säljs både som en komponent till högtalartillverkare och som fullödig produkt för den riktigt finkänslige lyssnaren. Prislappen ligger i dag på mellan 60.000 och 90.000 kronor, men planen är att med tiden lansera billigare varianter.

– De flesta kunder har vi i USA. Tekniken och en hel del av våra unika funktioner är vi i princip helt ensamma om. I praktiken handlar det om att göra bättre högtalare. Man kan göra det manuellt, men det kräver väldigt stor kunskap och mycket tid. Med vår programvara kan man göra samma sak på några minuter, säger Böhmer Audios grundare Bernt Böhmer.

Huvudägare i Böhmer Audio är i dag Jan Olofsson, grundare till den småländska datortillverkaren JLT Mobile Computers. Bolaget har nyligen lanserat en uppdaterad produkt, men på grund av problem med leveranser av elektronikkomponenter går affärerna, enligt Bernt Böhmer, ”lite hackigt”. Just nu har bolaget flera ordrar som de inte kan leverera förrän första kvartalet 2022. Även produktutvecklingen har tillfälligt lagts på is, berättar han.

– Det är svårt att bygga prototyper när man inte får tag i komponenter. Vi har därför valt att avvakta med produktutvecklingen och inte lägga för alltför stora resurser på den, säger han.

Sara Nkwe Assarsson

Tekniken som ligger bakom Lundabolaget Böhmer Audio slog hifi-världen med häpnad för sex år sedan. När bolaget, som utvecklar komponenter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]