måndag 20 maj 2024

inloggad som

Hifi-entreprenör satsar på VR-spel…

|  
|  

Entreprenören bakom flerfaldigt prisbelönad hifi-teknik från Lund håller på att utveckla en mjukvara som ska ge tredimensionellt ljud i hörlurarna. Bernt Böhmer, grundare till bland annat Aditus Science och Böhmer Audio, tror att uppfinningen har potential att revolutionera VR- och spelvärlden.

– I alla former av virtual reality och gaming är ljudet ett väldigt stort problem. Synintrycket kan vara ganska bra, men hjärnan gör tolkningen att ljudet som kommer från hörlurarna inte är på riktigt. Med ett tredimensionellt ljud förändras upplevelsen så att hjärnan tror att det är på riktigt. För alla som försöker skapa en virtuell värld är det här väldigt viktigt, säger han.

Tekniken utvecklas i det nystartade bolaget Innit Audio, som är en avknoppning till Aditus Science. Det är en app som laddas ner till PC-datorer och när datorns ljud sedan körs genom appen så manipuleras det för att upplevas som tredimensionellt.

Idén om att skapa ett mer realistiskt hörlursljud föddes när Bernt Böhmer satt hemma på sin kammare i början av mars 2020 – just när pandemin satte käppar i hjulet för alla resplaner.

– Jag har länge tänkt på att det borde gå att få mer naturligt ljud i hörlurar, så jag satte mig ner – jag minns att det var fredagen den 13 mars – och började med det här projektet. Jag hade teorier om hur jag skulle göra och klockan sju på kvällen visste jag det skulle fungera. Sedan dess har det varit en utvecklingsresa för at få till ett bra ljud som låter naturligt, berättar Bernt Böhmer.

Tekniken är patensökt i Sverige och i november 2021 lämnade bolaget in en så kallad PCT-ansökan för internationellt patent. Bernt Böhmer hoppas att en produkt finns ute på marknaden inom sex till nio månader.

– Första steget är att skapa en app som man kan installera på PC. Det finns omkring 300 miljoner människor i världen som är seriösa PC-spelare och det är den gruppen vi vill nå genom att sälja en app via nätet. Vi tror att det kan bli viralt, säger han.

Sara Nkwe Assarsson

Entreprenören bakom flerfaldigt prisbelönad hifi-teknik från Lund håller på att utveckla en mjukvara som ska ge tredimensionellt ljud i hörlurarna. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.