måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Nytt företag ska minska matsvinnet

|  
|  

Två unga Helsingborgsentreprenörer har tagit fram en app som hjälper livsmedelsföretag att minska sitt matsvinn. Appen, som beräknar ett nytt bäst före-datum för kylda livsmedel som utsatts för en temperaturavvikelse, ska testas i ett större pilotprojekt i början av nästa år. Till sommaren kan en kommersiell produkt finnas på marknaden, säger Sustainable Food Waste SFW:s
grundare och affärsutvecklare Nazih Hazime (till höger i bilden).

– Med det hållbarhetsfokus och teknik som finns i dag ser vi all anledning att använda modern teknologi för att öka hållbarheten och minska matsvinnet, säger han.

Massor av mat slängs i dag i onödan, vilket fick Nazih Hazime och Jacob Petersson att börja fundera på en lösning för att minska matsvinnet. De två entreprenörerna, som båda har jobbat inom olika delar av livsmedelskedjan, insåg att temperaturavvikelser för frysta och kylda varor var en svag länk. Om temperaturen i en kyl eller transport höjs med bara någon grad, håller livsmedlet inte lika länge – och många handlare tar det säkra före det osäkra och kasserar varor som fortfarande är tjänliga.

Det digitala verktyg som Sustainable Food Waste har tagit fram integreras med kylkedjans temperatursensorer och beräknar ett nytt bäst före-datum. På så sätt kan varan märkas om i stället för att slängas. Nazih Hazime säger att intresset för en produkt som kan minska det temperaturberoende matsvinnet är stort.

– Just nu för vi dialog med två av Sveriges största livsmedelsaktörer. Globalt sett handlar det om sju miljarder ton mat som slängs på grund av temperaturavvikelser, säger Nazih Hazime.

Sustainable Food Waste har fått stöd från och samarbetar med Almi, Krinova, Hetch och GL-Konsult.

Sara Nkwe Assarsson

Två unga Helsingborgsentreprenörer har tagit fram en app som hjälper livsmedelsföretag att minska sitt matsvinn. Appen, som beräknar ett nytt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad