måndag 29 april 2024

inloggad som

Krinovaföretag gav 23 gånger pengarna tillbaka

|  
|  

23 gånger pengarna. Det räknar Krinova Incubator & Science Park att avkastningen varit under de senaste fem åren för varje investerad krona i inkubatorns företag. Detta framgår av Effektrapporten, som Krinova släpper varje år och som nu för första gången även mäter effekter under flera år.

– Vi vill förtydliga effekten av vårt uppdrag och kunna beskriva den över tid. Pandemin gjorde att 2020, som vi presenterar i denna rapport, blev lite av ett förlorat år och därför tyckte vi att det behövdes en lite skarpare backspegel att titta i, säger Krinovas vd Christian Nyhlén till Rapidus.

Rapporten mäter fyra variabler: antal skapade jobb, antal företag Krinova jobbar med på årsbasis, hur mycket kapital som attraherats utifrån och offentlig ROI, det vill säga vilken utväxling som offentliga pengar som satsas i verksamheten får över tid i form av skatteintäkter.

– Att det över en femårsperiod gav samhället tillbaka 23 gånger pengarna är vi stolta över, det visar att vi fyller ett glapp i systemet, säger Christian Nyhlén.

Under 2020 fick runt 300 företag stöd av Krinova, ungefär samma summa som under föregående år. För bolagen gav dock pandemiåret vitt skilda resultat. Vissa har gynnats av det mer nedstängda samhället medan andra drabbats hårt.

För framtiden ser Christian Nyhlén, som tillträdde för knappt ett år sedan, att Krinova kan koncentrera sin verksamhet ännu mer till livsmedelssidan.

– När man jobbar med så övergripande frågor som innovation, hållbarhet och tillväxt finns det alltid risk att skåpet blir lite för stort. Livsmedelsfrågorna exploderar för tillfället med en enorm produktutveckling och konsumentmedvetenhet. Tillsammans med hållbarhetsperspektivet ligger livsmedlen mitt i en väldigt stor samhällsfråga, säger han.

Niclas Lindstrand

23 gånger pengarna. Det räknar Krinova Incubator & Science Park att avkastningen varit under de senaste fem åren för varje […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.