torsdag 22 februari 2024

inloggad som

BibbInstruments första studie avbryts – för bra resultat

|  
|  

Det börsnoterade Lundaföretaget BibbInstruments avbryter sin första kliniska studie av biopsiinstrumentet EndoDrill Model X. Skälet är att resultaten är så bra att Etikprövningsnämnden avgjort att syftet är uppfyllt med sju patienter i stället för de planerade 20.

– Vi har haft en jättefin hypotes om ett helt nytt endoskopiskt provtagningsinstrument, som visat sig fungera i prekliniska studier, med förhoppningar att det ska fungera lika bra på människor. Detta är första tillfället vi kunnat konstatera att vi tagit fram en fantastiskt fin produkt och visa att den åtminstone fungerar på denna form av cancer, säger BibbInstruments vd Fredrik Lindblad till Rapidus.

Studien gjordes på patienter med cancer i övre mag-tarmkanalen. EndoDrill tar större vävnadsprover än existerande produkter och gör därför att läkare lättare kan avgöra om det finns cancer, vilken typ det är och i vilket stadium. Härnäst ska produkten provas i fler studier med bland annat cancer i bukspottskörteln.

– Nu har vi den första pusselbiten som krävs av myndigheterna och som kan hjälpa oss att övertyga läkare om vilket bra produkt detta är. Ursprungligen var tanken att lansera under nästa år, men eftersom många studier frystes under lång tid på grund av pandemin lägger vi fokus på utökade kliniska studier, säger Fredrik Lindblad.

I december 2020 tog BibbInstruments in 16,2 miljoner kronor i en riktad nyemission från bland andra Sven Hagströmers bolag Creades. Under första halvåret 2022 planeras en ny kapitalrunda.

Niclas Lindstrand

Det börsnoterade Lundaföretaget BibbInstruments avbryter sin första kliniska studie av biopsiinstrumentet EndoDrill Model X. Skälet är att resultaten är så […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.