torsdag 2 maj 2024

inloggad som

BibbInstruments första studie avbryts – för bra resultat

|  
|  

Det börsnoterade Lundaföretaget BibbInstruments avbryter sin första kliniska studie av biopsiinstrumentet EndoDrill Model X. Skälet är att resultaten är så bra att Etikprövningsnämnden avgjort att syftet är uppfyllt med sju patienter i stället för de planerade 20.

– Vi har haft en jättefin hypotes om ett helt nytt endoskopiskt provtagningsinstrument, som visat sig fungera i prekliniska studier, med förhoppningar att det ska fungera lika bra på människor. Detta är första tillfället vi kunnat konstatera att vi tagit fram en fantastiskt fin produkt och visa att den åtminstone fungerar på denna form av cancer, säger BibbInstruments vd Fredrik Lindblad till Rapidus.

Studien gjordes på patienter med cancer i övre mag-tarmkanalen. EndoDrill tar större vävnadsprover än existerande produkter och gör därför att läkare lättare kan avgöra om det finns cancer, vilken typ det är och i vilket stadium. Härnäst ska produkten provas i fler studier med bland annat cancer i bukspottskörteln.

– Nu har vi den första pusselbiten som krävs av myndigheterna och som kan hjälpa oss att övertyga läkare om vilket bra produkt detta är. Ursprungligen var tanken att lansera under nästa år, men eftersom många studier frystes under lång tid på grund av pandemin lägger vi fokus på utökade kliniska studier, säger Fredrik Lindblad.

I december 2020 tog BibbInstruments in 16,2 miljoner kronor i en riktad nyemission från bland andra Sven Hagströmers bolag Creades. Under första halvåret 2022 planeras en ny kapitalrunda.

Niclas Lindstrand

Det börsnoterade Lundaföretaget BibbInstruments avbryter sin första kliniska studie av biopsiinstrumentet EndoDrill Model X. Skälet är att resultaten är så […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.