onsdag 13 november 2024

inloggad som

Ljusjättars moderbolag samlas i Malmö

Liljeholmens Stearinfabrik – Fogelström-karaktären Henning Nilssons första arbetsplats i Stockholm – startade 1839 och flyttade till Oskarshamn 1970. Först nu har moderbolaget ALG Holding öppnat ett eget kontor i Malmö, med planen att skapa en koncern med tätare samarbeten mellan dotterbolagen.

Detta för att möjliggöra ökad omsättning, lönsamhet och fokus på miljön. I dag finns dotterbolagen i Sverige, Danmark, Tyskland och Portugal.

– Liljeholmens har en fantastisk historia som startade med att medieprofilen Lars Johan Hierta tillsammans med en kemist introducerade stearinljusen i Sverige efter sina resor i Europa. Det danska bolaget Asp-Holmblad har en historia likt Liljeholmens som går tillbaka till 1777. ALG har tidigare varit ett passivt bolag som förvaltat aktierna i dotterbolagen. Nu bygger vi ett litet huvudkontor med tre personer på High Court i Malmö, säger Anna Lundqvist, som sedan den 1 oktober är vd för ALG Holding efter 5 år i Dunis koncernledning.

Förutom de svenska och danska bolagen äger ALG Holding tyska Giez Kerzen och portugisiska Promol Industria de Velas. Alla har levande ljus som verksamhet, med en viktig skillnad. I Sverige och Danmark görs ljusen av stearin medan paraffin, som är en slaggprodukt från petroleumindustrin, används i Tyskland och Portugal.

– Paraffinet ska fasas ut om det så tar mig tio år att göra det! Liljeholmens och Asp Holmblads använder animaliskt stearin, som är en restprodukt från slakterierna. Det är miljövänligt och vad vi är vana vid i Norden. Det pågår försök med att byta ut paraffin mot rapsolja eller andra vegetabiliska vaxer och det är jätteintressant för den europeiska omställningen, säger Anna Lundqvist.

Liljeholmens plan är att investera i det 180-åriga varumärket och i produktutveckling för att öka relevansen och kunderbjudandet. Enligt Anna Lundqvist är det många i den yngre generationen som inte känner till Liljeholmens som varumärke. 

– Dagligvaruhandeln jobbar mycket med sina egna varumärken och saknar man bred distribution, som vi gör i dag, så syns man inte. Därför måste vi börja med nya samarbeten och ta fram produkter som känns mer relevanta nu 2021. Och även i Sverige finns det billiga blockljus av paraffin. Vi måste bli bättre på att kommunicera att stearin kostar ett par kronor mer, men är bättre både för vår hälsa och för miljön, säger Anna Lundqvist.

ALG Holding grundades 2010 och ägs av Tibia Konsult i Malmö och Marknadspotential i Göteborg.

Niclas Lindstrand

Liljeholmens Stearinfabrik – Fogelström-karaktären Henning Nilssons första arbetsplats i Stockholm – startade 1839 och flyttade till Oskarshamn 1970. Först nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ny skattesmäll för Tretton37

    Nya turer kommer slag i slag kring IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Bolaget har ytterligare en skatteskuld i mångmiljonklassen, kan Rapidus avslöja.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.


  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.