lördag 4 maj 2024

inloggad som

Säkerhetsbroms för rollatorer får ny storägare

|  
|  

Medeonbolaget Brillianze Sweden tar in tio miljoner kronor i en övertecknad nyemission, där Stockholmsbaserade Traction Invest står för sju miljoner och därmed blir ny storägare. Bolaget tillverkar fallskydd till rollatorer som fungerar som en säkerhetsbroms om hastigheten plötsligt ökar, en produkt som inte finns på marknaden i dag

– Jag uppskattar verkligen att det finns bra investerare som ser stora möjligheter i mitt och min pappas bolag. Det är extra kul att också en hel del småsparare tror på idén, vi är ändå hyfsat tidiga med vår produkt. Syftet med nyemissionen är att vi ska bli lönsamma inom två år, säger Patrik Zander.

Fallskyddet RolloGuard stannar automatiskt rollatorn efter några få centimeter vid en farlig hastighetsökning. Det var hans pappa, som är pensionerad urmakare, som uppfann fallskyddet, vilket enligt Patrik Zander har många möjliga användningsområden.

– Vi är i dialog med flera stora rollatoraktörer, samt med andra företag och då om bland annat fallskydd för hissar respektive nödstopp för stora slangvindor, säger Patrik Zander.

Bolaget har utökat teamet till fem personer, bland annat med en sjukgymnast som ska leda arbetet med att introducera tekniken till marknaden, och flyttat till nya större lokaler i Svedala. Förutom ökad marknadsföring ska bolaget nu även investera i nya verktyg för att skala upp produktionen och förenkla monteringen.

– Jag är tacksam över att ha fått in Traction Invest som stor ägare. De investerar långsiktigt i noterade bolag men även i entreprenörsbolag med intressanta områden som kan växa, säger han.

I somras fick bolaget sin första stora order. Den kom från Mobilex, en dansk rollatortillverkare, och omfattar 500 fallskydd. Patrik Zander är fortsatt huvudägare. Bland övriga delägare finns Åkarpsbaserade divM Solution samt Sparbanksstiftelsen Skånes riskkapitalstiftelse.

Elisabet Ottosson

Medeonbolaget Brillianze Sweden tar in tio miljoner kronor i en övertecknad nyemission, där Stockholmsbaserade Traction Invest står för sju miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.