tisdag 6 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Snabbspolning till 2027

Kort sagt: Äntligen lever vi i framtiden! En färsk rapport mäter hur snabbt digitaliseringen gick under coronapandemins första månader och konstaterar att näringslivet äntligen fick tummen ur nivetvad och tog tag i sina teknikskulder. På bara några månader skenade utvecklingen i en takt som motsvarade flera år. (Inte konstigt att mitt skägg plötsligt är så vitt.) Det är en miljö och tid som våra 34or dragit full nytta av och känner sig hemma i, kolla bara gänget här ovanför!

Av Niclas Lindstrand, Rapidus tidsresenär

Framtiden var bättre förr. Då hade den flygande bilar, världsfred, kapten Kirk och kolonier på Mars. Å andra sidan var framtiden också värre förr. 1984 blev inte alls året då Storebror styrde oss alla, det närmaste verkligheten kom Sanningsministeriet var när Hem och Skola tillsammans med Siewert Öholm försökte skapa moralpanik om hårdrock, men i själva verket bara gav oss långhåriga (och fjunskäggiga) inköpstips för nästa cykeltur till Discos Skivor i Skövde.

Medan Bill Gates fortfarande var mjukvarukung i stället för att smyga in mikrochips i covid-19-vaccin (inte skulle väl Bertil666 på Twitter ljuga?) uttryckte han att vi överskattar hur mycket som händer på fem år men underskattar hur mycket som händer på tio år. Men den gode (?) Bill underskattade själv hur mycket som kan hända på ett drygt halvår.

Konsultföretaget McKinsey, känt för att dyka upp på storföretag som ett säkert tecken på kommande uppsägningar, har publicerat en rapport om hur pandemin påverkade digitaliseringen av näringslivet. Om hur mycket snabbare den gick, samtidigt som mångas privatliv förvandlades till ett evighetslångt avsnitt av Anslagstavlan.

Mätt i hur stor andel av företagens produkter och tjänster som blev digitala kom McKinsey fram till att mellan december 2019 och juli 2020 tog den globala digitaliseringen av näringslivet ett kliv som annars skulle ha tagit sju år att åstadkomma. Och det var alltså redan över ett år sedan, ett år då pandemin bara varit över när det passar olika länders regeringspartier att komma med goda nyheter.

Som alla rapporter mäter McKinsey samma sak på en massa olika sätt. Men alla kurvor pekar på samma sak, att digitaliseringen blev en flodvåg oavsett om det gällde distansarbete, datasäkerhet eller kundkontakter. Skälen är många, men det viktigaste enligt de flesta företagen som deltog i undersökningen var att digitalisering av affärsidéer helt enkelt fick en högre prioritet när affärerna gapade lika tomma som min plånbok 1984 (efter att jag köpt alla de där häftiga plattorna som Siewert tipsat mig om).

Digitalt var alltså juli 2020 egentligen juli 2027 och nu befinner vi oss åtminstone i november 2028. (Och jag är kluven till att därmed ha snabbspolat förbi min 50-årsdag.) Tyvärr vågar inte ens McKinsey se in i framtiden mer än att för säkerhets skull fråga samma företag om de tror att utvecklingen vänder när pandemin är slut. Kort svar: Nix. Utvecklingar vänder inte, till förtret för alla papperstidningskoncerner som suttit och hoppats på att någon skulle smälla den där surrande internetflugan.

Inget av detta behöver vi berätta för årets upplaga av 34orna. De är en samling som gjort förändring och digitalisering till vardag (och som förmodligen varken hört talas om Siewert Öholm eller WASP). Och snart har vi avslöjat hela årets laguppställning!

Kort sagt: Äntligen lever vi i framtiden! En färsk rapport mäter hur snabbt digitaliseringen gick under coronapandemins första månader och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bonesupport-veteran tar över Moroxite

    Moroxite siktar mot ett amerikanskt marknadsgodkännande nästa år. Då toppar styrelsen ledningen och låter en Bonesupport-grundare kliva in som vd.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.


  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.

  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.