Medeon har dragit igång tre nya aktiviteter som ska stärka näringsliv och innovationer i Malmö, enligt Medeons vd Ulf G Andersson. I kväll firar Medeon 35 år som organisation med en stor oktoberfest – dock ett år för sent på grund av pandemin.
Under namnet Dent2Health ska man undersöka möjligheten att tidigt kunna upptäcka personer som håller på att utveckla några av våra stora folksjukdomar. Här samarbetar Medeon med bland andra Region Skåne, Lunds universitet, Malmö universitet, Malmöbaserade företaget TePe som säljer tandvårdsprodukter, Lundabolaget CR Competens som erbjuder kemi- och fysikanalyser, samt Novo Nordisk.
– Folk går inte till doktorn innan de blir sjuka, men de går till sin tandläkare. Man har ganska länge känt till att det finns ett samband mellan tandstatus och olika sjukdomar, men det har inte implementerats än. Nu vill vi snabba på den utvecklingen och börjar med salivanalys som ska kunna indikera förstadium till diabetes, säger Ulf G Andersson.
Life Science Malmö är en annan satsning där Medeons roll är att vara ett nav för all life science-verksamhet i Malmö. Detta drivs tillsammans med Malmös näringslivskontor. Den tredje satsningen är att Medeon tar över laboratorier i Medeonhuset och inreder dem för utveckling, som ska erbjudas till, i första hand, Medeonbolagen.
– Vi har pratat om detta ett tag så vi vet att behoven finns, men det är först nu vi har resurser att driva satsningarna, säger Ulf G Andersson.
Medeon har anställt två nya projektledare: Johanna Søger som kommer från MKON, Malmö kongressbyrå, och Magdalena Almén, tidigare koordinator för Biofilms och Open Lab Skåne vid Malmö universitet.
Elisabet Ottosson