lördag 1 februari 2025

inloggad som

Gästkrönika: Ju öppnare data desto smartare samhälle

Kort sagt: Transparens, kunskap, tillväxt och innovation. Det är vad näringsliv och offentlig sektor går miste om på grund av bristen av öppna data. Med öppen data menar jag statlig eller privat information som alla kan komma åt, använda eller dela. Ett europeiskt index, OURdata, som jämför ländernas policyer för hantering av öppna data visar att Sverige kommer tvåa. Nerifrån.

Av Matilda Andersson, AI-student och Årets tech-tjej 2021

Nyttan av datadelning kan dyka upp där vi minst anar det. För två år sedan, efter att Quasimodos hemvist Notre Dame stod i lågor, fick en digital värld oväntat nytt värde. Det är fler än jag som, iklädda mantel, har klättrat både på insidan och utsidan av Notre Dame, i alla fall på den digitala versionen i Ubisofts spel “Assassin’s Creed Unity”. Men det är inte bara vi Assassin’s Creed-fans som förundrats över den detaljrika och levande återskapningen av katedralen. Staden Paris och Ubisoft inledde efter branden ett samarbete där Ubisofts utförliga 3D-kartläggning av katedralen fritt fick användas för att restaurera byggnaden till sin forna glans.

Fler kulturmärkta byggnader ska inte behöva brinna för att vinsterna med datadelning ska poängteras. Vill vi skapa det digitaliserade och smarta Sverige som vi redan skryter om att ha, då krävs strategisk användning av kombinerade datakällor. Vårt samhälle blir klokare och mer hållbart om analyser, mätvärden och fakta ligger till grund för de beslut som fattas inom näringsliv och offentlig sektor. Mer data möjliggör bättre beslut. För ökad tillgänglighet och användning av öppen information krävs prioritering, kunskapsspridning och resurser. Något vi enbart kan se ifall öppen data blir en prioriterad punkt på ledningsgruppernas mötesagendor.

Utöver ett datadrivet kunskapssamhälle är innovation och tillväxt positiva konsekvenser av öppna data. Kombinationen av offentlig data från statliga organisationer och icke affärskritisk data från näringslivet skapar en grogrund för nytänkande och skaparanda. Ifrån värdelösa datapunkter kan vi, med en gnutta idérikedom, se effektivisering, nya affärsidéer och samhällsutveckling växa fram.

Transportfordon som samlar in information om olika väglag skulle kunna varna andra bilister och meddela myndigheter, som kan vidta lämpliga åtgärder i god tid för att minimera olyckor och dödsfall. Nya digitala tjänster, mobila applikationer och webbtjänster inom en rad olika områden skulle kunna utvecklas – vilka tjänster (och begravda hundar) skulle se dagens ljus om återkommande dataredovisningar publicerades?

I januari 2022 träder en ny lag om öppna data i kraft. Den kräver att offentliga handlingar, realtidsdata samt värdefulla datamängder ska tillhandahållas i digitalt i maskinläsbart format. DIGG, myndigheten för digital förvaltning, ansvarar för Sveriges dataportal där statliga myndigheter, offentliga bolag och organisationer från näringslivet kan dela värdefull data. En guldgruva för de som vågar sig dit.

För att nå denna skatt; börja med en kartläggning och strukturering av intern verksamhetsdata – är inte det redan gjort så är det hög tid ändå! Undersök det öppna data-landskap som kan tänkas vara relevant, men var inte för kräsna. Jag tror aldrig Paris såg Ubisoft som en möjlig datadelningskompis för fem år sedan. Lägg därefter en strukturerad plan för hur – och vilken – information som kan internaliseras och vilken som kan distribueras. Använd er av datan och börja skörda lågt hängande frukter.

Slutligen: var nyfikna, kreativa och agera datadrivet. Först då kan vi på riktigt skryta om vårt smarta samhälle.

Kort sagt: Transparens, kunskap, tillväxt och innovation. Det är vad näringsliv och offentlig sektor går miste om på grund av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Fåhraeus stänger fond med EU-pengar

    Serieentreprenören och Lundaprofilen Christer Fåhraeus stänger sin investeringsfond FSG 2 med en rejäl dos EU-pengar i kassan. Så här mycket har fonden nu att investera.

  • Enoramas kassa sinar

    Nikotinbolaget Enorama Pharma i Malmö behöver pengar och genomför en företrädesemission på 35 miljoner kronor. Pengarna kommer dock inte räcka ens ett år.

  • Joel Eklunds ryggsäcksbolag på rätt väg

    USWE Sports, där Tepe-ägaren Joel Eklund är huvudägare, fortsätter sitt återtåg efter en rad förlustår. Arjo som nyligen sparkade sin vd levererar viss förbättring. Nexam Chemical tappar. Detta är torsdagens kvartalsrapporter.


  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.