lördag 15 februari 2025

inloggad som

300-åriga likbärare får tillstånd från Finansinpektionen

Understödsföreningen Likbärarlaget Enigheten har efter fem års byråkratisk kamp och hot om tvångslikvidering fått tillstånd från Finansinpektionen. De klassas nu som ett försäkringsbolag i enlighet med EU:s regler och kan så fortsätta sin svit på nästan 300 år av obruten verksamhet. 

– Vi är den förening med längst obruten verksamhet i Malmö. Vi har dokumenterade årsmöten för varje år sedan starten 1729, säger Lennart Olsson, Understödsföreningens ordförande – eller ålderman. 

Han har en gedigen bakgrund från det skånska näringslivet och var bland annat med och grundade bolag som Audiodev, CD Plant samt börsnoterade Obducat och Serstech. Även flera andra av föreningens cirka 600 medlemmar är enligt åldermannen nuvarande eller tidigare skånska näringslivsprofiler. 

– Vi är en liten förening, men har ett stort och trevligt kulturhistoriskt värde. Därför tyckte vi att det var lite förvånande att inte Sverige reagerade starkare när verksamheter som denna hotades av de skärpta EU-reglerna. I Tyskland eller England tror jag till exempel att det hade blivit ramaskri om 300-åriga föreningar hotades av EU, säger Lennart Olsson. 

Efter att bland annat ha ingått som remissinstans till Finansdepartementet har nu Likbärarlaget Enigheten fått tillstånd från Finansinspektionen att bedriva försäkringsverksamhet. I praktiken innebär det att de kan fortsätta erbjuda en liten summa pengar till sina medlemmars familjer när medlemmen gått bort. Givetvis erbjuder Understödsföreningen sig också att bära liket, fastän det enligt åldermannen inte blir lika ofta längre. Annat var det när föreningen bildades efter att halva Malmös befolkning dött i pesten. Likbärarlaget var då ett bland flera i staden. 

I dag sammanträder föreningen två gånger per år; på årsmötet och när deras likvagn, som förvaras hos Tekniska museet i Malmö, ceremoniellt ska besiktigas.

  Vi sammanträder minst två gånger per år. Årsmötet på fastlagsmåndagen har funnits i snart 300 år och sedan ett tag tillbaka så ses vi också för att besiktiga likvagnen som vi förvarar hos Tekniska museet. Sen ibland är det någon av bröderna, som vi kallar medlemmarna, som sagt att de vill bli burna av laget när de gått bort och då ställer vi såklart alltid upp, säger Lennart Olsson. 

Emiliano Strauss

Understödsföreningen Likbärarlaget Enigheten har efter fem års byråkratisk kamp och hot om tvångslikvidering fått tillstånd från Finansinpektionen. De klassas nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    ,
    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.


  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.