lördag 27 april 2024

inloggad som

Nytt andningsskydd på väg från OIM i Malmö

|  ,
|  

När coronapandemin slog till började produktutvecklingsbolaget OIM Sweden i Malmö att ta fram en ny typ av andningsskydd åt vårdpersonal. Nu är skydden nära marknaden och har fått partnern Sundström Safety att starta ett nytt affärsområde för produkterna.

– Vi valde att inte vänta på uppdrag från kunder när pandemin lamslog oss alla utan tog aktion direkt. Med en certifiering för medicinteknik i ryggen identifierade vi områden där vi kunde bistå sjukvården genom att förebygga spridning, skydda vårdare och hjälpa patienten, säger OIM:s vice vd Ann Kryhl.

Valet föll på en ny typ av andningsskydd eftersom produktutvecklarna såg brister hos de existerande, både när det gällde säkerhet, rengöring och hur bekväma skydden var att ha på sig under en hel arbetsdag. Redan i ett tidigt skede tog sedan OIM kontakt med just Sundström Safety.

– De hade aldrig arbetat med medicinteknik tidigare, men är stora inom industrin, som de både designar och tillverkar andningsskydd i världsklass för. Sundström har inte startat ett nytt affärsområde sedan 1926, men nu gör de det för dessa andningsskydd, säger Ann Kryhl.

Skydden har nu testats i en förstudie av OIM, men för att få dem leveransklara återstår att de ska få en medicinteknisk klassning.

– Förhoppningsvis får vi den inom ett år, säger Ann Kryhl.

Niclas Lindstrand

När coronapandemin slog till började produktutvecklingsbolaget OIM Sweden i Malmö att ta fram en ny typ av andningsskydd åt vårdpersonal. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.