tisdag 6 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Kapitaljägare kan aldrig andas ut

Kort sagt: Det är på nytt högsäsong för kapitalanskaffningar. Så kallade IPO:er presenteras nästan dagligen och redan noterade bolag söker nytt kapital genom olika typer av emissioner. Bortom rubrikerna kryllar det av onoterade företag, inte minst i tidiga skeden, som behöver fylla på kassan med ett ständigt närvarande hot om att penningkranen när som helst kan komma att stängas av.

Av Anders Haskel, Rapidus börskrönikör

Börsfall på 2,8 procent. Det hände i måndags och det brukar inträffa några gånger per år att börsen under en enskild dag faller med ett par procent. Inget konstigt eller särskilt ovanligt med andra ord. Ibland fortsätter fallet och börsen backar kanske tio procent under någon eller ett par veckor. Även det brukar inträffa någon gång per år. Ofta återhämtar sig kurserna snabbt och så ser det just nu ut även efter måndagens fall.

Samtidigt finns det en oro som gnager. Nedgången i måndags hängde samman med ökad oro kring skuldsättningen i det gigantiska kinesiska företaget Evergrande. En del började till och med tala om ett nytt Lehman Brothers, det vill säga en händelsekedja liknande vad som drabbade världen när den amerikanska investmentbanken gick omkull 2008 och därmed skapade en akut global finanskris.

I skrivande stund ser läget som sagt ut att lugna ner sig och det finns signaler om att kinesiska staten kommer att ta hand om problemen genom ett förstatligande av Evergrande. Oavsett så finns det skäl att varna för en orolig höst.

Efter en rejäl börsuppgång de senaste 18 månaderna är värderingarna utmanande höga och hålls till stor del uppe av det låga ränteläget. Avkastningsmöjligheterna är helt enkelt för dåliga på annat håll och då styrs kapitalet mot aktieplaceringar med stegrade börskurser som följd. Detta trots en rad orosmoln på börshimlen.

Ett av de främsta hoten som lyfts fram under lång tid är att inflationen förr eller senare måste börja stiga. Centralbankernas räntepolitik, som i praktiken innebär att stora mängder pengar pumpas ut i systemet, borde leda till stigande priser. Även all den regeringsstyrda stimulanspolitik som vi fått se sedan coronautbrottet bör få negativa konskvenser förr eller senare. Störningar i varuflöden, inte minst problemen i att få fram insatsvaror, har det skrivits mycket om. Men inte heller detta knäcker börsen trots att det leder till minskad produktion hos flera företag.

Huvudscenariot är att börsen fortsätter visa styrka, men den otvivelaktiga sanningen är att för varje dag som går med stigande börskurser kommer vi också närmare det bakslag som förr eller senare inträffar.

Det är därför det pågår en intensiv jakt på kapital just nu. Alla bolag med börsambitioner vill nu stå långt fram i kön för att inte missa tåget. När nedgången väl har inletts ökar risken att börsintroduktionen inte går som tänkt. För bolag som behöver kapital genom nyemissioner gäller det också att passa på när marknaden är stark. I ett sämre börsklimat är risken stor att emissionskursen måste sänkas rejält för att ta in det kapital som behövs, med följden att tidigare ägare som inte har råd att vara med i emissionen får se sitt kapital utspätt.

Ännu tuffare kan det bli för ”det typiska Rapidusföretaget”, det vill säga innovationsbolag i tidiga skeden. Det är sällan enkelt för bolag i den här gruppen att hitta kapital, men just nu går det förmodligen lättare än det gjort under många andra perioder. Anledningen är i många fall inte konstigare än att affärsänglar och andra riskkapitalister som satsar sina pengar i uppstartsföretag ofta använder kapital som kommer från vinster på börsen.

Det som just nu ser ut som ett fantastiskt klimat för alla som behöver pengar för att förverkliga sin idé kan alltså snabbt förbytas till en situation där pengar helt enkelt inte finns. Därför gäller det att ständigt ha i minnet det klassiska talesättet ”kapital ska man ta in när man kan, inte när man måste”.

Kort sagt: Det är på nytt högsäsong för kapitalanskaffningar. Så kallade IPO:er presenteras nästan dagligen och redan noterade bolag söker nytt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bonesupport-veteran tar över Moroxite

    Moroxite siktar mot ett amerikanskt marknadsgodkännande nästa år. Då toppar styrelsen ledningen och låter en Bonesupport-grundare kliva in som vd.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.


  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.

  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.