lördag 23 november 2024

inloggad som

Nytt företag förutser restaurangintäkter

|  
|  

Venture Lab-företaget Forkcast lanserar ett AI-baserat verktyg för att hjälpa krögare att planera sin verksamhet. Baserat på kalenderdata, väderprognoser och restaurangens historiska försäljningssiffror spottar verktyget ut en prognos för framtida intäkter. Det säger Benjamin Johansson (till höger i bilden) som startade Forkcast tillsammans med Sanjin Alagic.

Benjamin Johansson Sanjin Alagic

– Jag har själv jobbat på restaurang och vet vilken kaotisk miljö det kan vara. Ibland har man få gäster och ibland många, och svängningarna påverkar verksamheten väldigt mycket. Vi började fundera på om det går att hitta mönster med hjälp av maskininlärning. Och det visade sig fungera betydligt bättre än vad vi vågat hoppas på, säger Benjamin Johansson som läser industriell ekonomi vid LTH.

Under sommaren hade han möjlighet att jobba med sin idé genom innovationsprojektet Leapfrogs. Benjamin Johansson var en av 34 studenter från Lunds universitet, Malmö universitet, Högskolan Kristianstad och Blekinge Tekniska Högskola som fick 33.000 kronor för att ta ett språng med sin affärsidé.

– Vi har fått bra respons från restaurangvärlden. Personalkostnaden minskar med träffsäkrare schemaläggning samtidigt som de anställda får en tryggare arbetssituation. Dessutom minskar matsvinnet när man redan från början kan köpa in rätt mängd råvaror, säger Benjamin Johansson.

I höst kommer Forkcasts verktyg att testas av fem-sex restauranger och grundarna hoppas att från och med nästa år kunna jobba heltid med bolaget.

– Den stora utmaningen är egentligen att verktyget fungerar så fantastiskt bra. Vi kunde själva från början knappt tro att det var sant och nu måste vi lyckas övertyga restaurangerna om att framtida försäljning faktiskt går att förutse, säger Benjamin Johansson.

Sara Nkwe Assarsson

Venture Lab-företaget Forkcast lanserar ett AI-baserat verktyg för att hjälpa krögare att planera sin verksamhet. Baserat på kalenderdata, väderprognoser och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad