tisdag 6 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Hallå Öresundssamarbetet, var är du?

Kort sagt: Regeringarna på båda sidor av sundet verkar vara överens om att covid-19 inte längre är en samhällsfarlig sjukdom – och att festen kan börja igen. Men Öresundssamarbetet har mycket att hämta tillbaka efter att covid-19 gjort det till en illusion. Vi måste flytta på flera stenar och här kommer fem förslag var vi kan börja.

Av Keld Broksø, Rapidus Köpenhamnsredaktör

Det var som om helgens konsert för 50.000 festande människor med det danska bandet ”Minds of 99” i Parken i Köpenhamn var beviset för att ett och ett halvt år dans med covidpandemin äntligen var över. Ja, smittan sprids fortfarande, men vi har inte längre en ”samhällsfarlig sjukdom” över Öresund som kan ursäkta restriktioner för bland annat näringslivet över sundet, där flera branscher har blött. Därför får man en gratis retur när man kör över bron fram till december.

”Öresundsregionen ska vara en samlad region, men blev delad i två under pandemin. Vi ska ge regionen och integrationen en omstart. Med våra mest fördelaktiga erbjudanden någonsin vill Öresundsbron bidra till att stärka optimismen och öka resandet”, heter det från Linus Eriksson, vd för Öresundsbron.

Rabatten är välkommen. Även om man kan fråga sig om tågresorna fortsatta fullpris – och faktumet som påpekats av regionsteoretiker i årtionden att helt gratis resor under en period ger större effekt. Bakgrunden till prisdiskussionen är att 18 månaders störtdykning i trafiken inte bara är ett symptom på att hotell- och servicenäringarna mår kasst, utan också på att hela den gränsöverskridande arbetsmarknaden går på knäna.

Därför stod en gemensam arbetsmarknad i Öresundsregionen på dagordningen den 1 september vid ministermötet med de danska och svenska ministrarna för nordiskt samarbete. Kartin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö, var positiv. Hon menade att mötet lyfte viktiga frågor, bland annat bättre matchning över Öresund, gränshinder och mentala barriärer.

Problemet är att inte en människa kan veta vad som konkret återskapar tilltron till regionen så fler vågar att satsa på ett liv som delas mellan två regioner. Eller för näringslivets del: Hur kan det lita på att att det inte återigen bliver begränsat av nya, okoordinerade gränshinder och olika regler mellan länderna?

Bristande tillit till att två nationella politiska system kan samarbeta i kriser är en av de riktigt stora stenarna bland alla som måste röjas ur vägen. Även en obalans internt inom regionen måste bort: Den dåliga stämningen får Greater Copenhagen att spricka. Här måste Danmark ta ansvaret:

Regionerna Själland och Hovedstaden (som bara är sjukvårdsregioner) varvar ordförandeskapet med Region Skåne. Alltså ett ojämnt förhållande – två mot en. Dessutom är samarbetet inte inkluderande: Det saknar tydlig representation från kultur och näringsliv, liksom inflytande. Bara namnet på två språk är idiotiskt, oförståeligt och understryker att regionen är splittrad: ”Greater Copenhagen and Skåne Committee”.

Nationellt och regionalt behövs en ny, tydlig agenda som kan förankras folkligt. Här är bara fem prioriterade förslag att börja med:

1. En ”task force” med deadline vid nyår för att säkra samordningen över gränsen.

2. Ett nytt, brett och beslutsmässigt Öresundssamarbete som inte låter enskilda kommuner obstruera i sin iver att nå konsensus.

3. Gratis brotrafik resten av året för tåg och bilar (testa att räkna på det – mer trafik ger fler intäkter framöver, som kanske kan täcka utgifterna).

4. Harmonisera skatter och avgifter så långt det går. Det måste vara bättre i dagens ekonomiska läge om även danska hotell och restauranger får den halverade svenska momsen som kan ge fler kunder.

5. Gör en regional och nationell prioritering av framtidens fasta Öresundsförbindelser, så målet blir tydligt.

Om inget konkret sätts igång snabbt så kan vi stå på var sin sida av sundet och ropa ”Haaaaaaallåååå Öresundssamarbetet, var är du?”

Kort sagt: Regeringarna på båda sidor av sundet verkar vara överens om att covid-19 inte längre är en samhällsfarlig sjukdom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bonesupport-veteran tar över Moroxite

    Moroxite siktar mot ett amerikanskt marknadsgodkännande nästa år. Då toppar styrelsen ledningen och låter en Bonesupport-grundare kliva in som vd.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.


  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.

  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.