onsdag 6 december 2023

inloggad som

Mincs turistaccelerator fortsätter över Öresund

|  ,
|  

Malmö Tourism Accelerator (MTA) startades för ett år sedan inom Mincs verksamhet för att stötta den krisande besöksnäringen. Nu planeras en fortsättning där hela Öresund ska ingå.

– Nästa år ska vi försöka få med Öresundsregionen med Skåne och Köpenhamn. Vi ska inom en snar framtid ha initiala samtal med Travel Lab, som kan beskrivas som Wonderful Copenhagens motsvarighet till MTA. Min dröm är att ha acceleratorn på båda sidor av bron, och jag tror på en stark gemensam kraft i det här, särskilt eftersom båda destinationer gynnar varandra, säger Per Ögren, affärsutvecklare på Minc

Omsättningen inom besöksnäringen sjönk 40 procent förra året – varpå Minc såg ett stort behov av att effektivisera branschen. Projektet uppkom genom att MTA sammankopplade Malmös näringsliv inom besöksnäring, turism och event med Malmös startup-scen. Detta för att samverka och tillsammans lösa branschens digitala behov, som krävde en enorm omställning under pandemin.

– På det stora hela är vi jättenöjda. Fem av sex bolag har tagit in investeringar efter kapitalrundor som landar tillsammans kring 20-30 miljoner kronor. Detta är ett fantastiskt resultat och kvitto för MTA, då vårt huvudsyfte inte var att specifikt skapa förutsättningar för finansiering, utan vi ville främst skapa pilotprojekt för att främja och tänka nytt kring besöksnäringen, säger Per Ögren.

Framförallt har det handlat om att spåna kreativt kring tekniska lösningar och tänka utanför boxen, berättar Per Ögren. Särskilt viktigt har detta varit när det kommer till de mindre näringarna, såsom exempelvis mindre restauranger där de under pandemin var tvungna att hitta nya vägar för att behålla sina kunder.

– De sex företag som valdes ut fungerade riktigt bra projektet igenom, och de gynnades också av varandra, de delade med sig av kunskap och kundkontakter till varandra, säger han

Framöver planerar Minc att starta ett liknande projekt, och vill då satsa på en hybridvariant mellan att ha både fysiska möten och digitala, ännu en omställning jämfört med det senaste året som varit uteslutande digitalt.

Julia Eriksson

Malmö Tourism Accelerator (MTA) startades för ett år sedan inom Mincs verksamhet för att stötta den krisande besöksnäringen. Nu planeras […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad