fredag 23 februari 2024

inloggad som

SEK vill bredda kundbasen i Skåne

Statliga Svensk Exportkredit, SEK, ska öppna ett kontor i centrala Malmö. Det blir organisationens första skånska kontor och målet är bland annat att värva nya kunder i regionen. 

– Vi vill bredda kundbasen i södra Sverige där vi sett att det finns många framgångsrika exporterande bolag. Vi har redan många skånska bolag i portföljen som vi dessutom vill komma närmre. Men det finns många fler som kan dra nytta av vår finansiering och expertis, säger skåningen Magnus Montan, SEKs vd sedan i somras. 

Bolaget ägs till 100 procent av staten och har som uppdrag att stödja svensk exportnäring genom att erbjuda lån till exportföretag samt deras underleverantörer och utländska kunder. Förra året hade SEK en nyutlåning på 125 miljarder i Sverige och utlandet och totalt lånade bolaget ut 289 miljarder kronor.

SEK riktar sig i första hand till exportföretag med en omsättning på över 500 miljoner, men enligt Magnus Montan gör de ibland affärer även med något mindre företag. I södra Sverige arbetar SEK med företag som Malmöbaserade fönsterkoncernen Inwido och J2 Sourcing, som exporterar elektronikkomponenter, samt danska företaget NKT som producerar kablar i Karlskrona. 

– Vi är oftast förknippade med de allra största företagen, många stora exportbolag finns i vår portfölj. Men de medelstora företagen som är aktiva internationellt har blivit många fler och de är allt viktigare för Sverige. 

Malmökontoret blir SEK:s tredje i Sverige, bredvid Göteborg och huvudkontoret i Stockholm. Planen är att anställa två personer som förhoppningsvis kan dela lokaler med övriga medlemmar i ”Team Sweden”: Almi, Business Sweden och Exportkreditnämnden. Samtliga är alltså statliga, exportfrämjande aktörer. 

– I vårt statliga uppdrag ingår att vi ska finansiera en hållbar omställning. Det har vi gjort länge främst i utlandet och på komplexa marknader. Vi har till exempel finansierat solkraftsparker i Angola och järnväg i Tanzania. Relativt nytt för oss är vi nu också finansierar en hållbar omställning i Sverige, till exempel inom förnybar energi för att företag ska minska utsläppen i sin produktion, säger Catharina Henriksson, pressansvarig för SEK. 

Emiliano Strauss

Statliga Svensk Exportkredit, SEK, ska öppna ett kontor i centrala Malmö. Det blir organisationens första skånska kontor och målet är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.