Olof Böök är även vd för Lundabolaget SweBol Biotech som också har Aventure som delägare. SweBol har nyligen lanserat quinoadrycken N´joy i Colombia och Bolivia. Detta har skett via en samarbetspartner, Andezza, som licensierat Swebols teknik, som utvecklats på Lunds universitet.
SweBol, som står för Sweden-Bolivia, bildades efter ett samarbete mellan svenska och bolivianska forskare. Det var bland andra Mauricio Peñarrieta, tidigare forskare i Lund och numera professor vid universitetet i Bolivias huvudstad La Paz.
– Tanken är att bolaget ska fortsätta ta fram innovativa drycker från sydamerikanska grödor. Där finns unika möjligheter på råvarusidan med fina bär och frukter, säger Olof Böök.
Swebol har nyligen fått förlängning av ett Sida-finansierat projekt som de är medsökande i fram till 2025.
– Det är mycket glädjande och långsiktigt viktigt för oss. Vi kommer att vara involverade i att bygga upp ett innovationscenter i Bolivia. Vi sitter i styrgruppen och ska exportera vårt svenska innovationstänk. På sikt kan vi kanske få ut produkter från Sverige på den marknaden, som med de närmaste länderna omfattar 300-400 miljoner människor och har en relativt hög BNP-tillväxt, säger Olof Böök.
Swebol ägs till hälften av bolivianska forskare, inklusive Mauricio Peñarrieta. Resten ägs av Oatlygrundaren Rickard Östes forskningsbolag Aventure, professor Olle Olsson vid Lunds universitet och Columella Innovation vars ägare är livsmedelsprofilerna Jan Rundqvist och Anders Jonsson. Olof Böök är via Aventure även engagerad i svenska uppstartsbolaget Arwa Foodtech som tar fram en dryck baserad på Baobabträdets frukt.
Elisabet Ottosson