onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Lument förbereder lansering i Tyskland…

|  
|  

Lundabolaget Lument, som fått både pausa och återuppta sin fas 2B-studie på sjukhus på grund av corona, ska nu slutföra studien på Perituskliniken på Medicon Village i Lund. Inom kort ska bolaget träffa tyska läkemedelsmyndigheten inför en planerad lansering i Tyskland som första marknad.

Bolaget har utvecklat ett kontrastmedel för CT-undersökningar, datortomografi, som förväntas ge bättre CT-bilder än med dagens etablerade kontrastmedel. Patienterna ska så kunna få en tidigare diagnos genom att undersökas med den billigare CT-utrustningen, i stället för den dyrare metoden med magnetkamera som används mer sällan. Studierna görs på ett 40-tal patienter med Crohns sjukdom, en typ av inflammation i tunntarmen.

– Studien beräknas bli klar innan årsskiftet. Det är för närvarande lättare för våra rekryterade patienter att få tillgång till undersökningstid på Perituskliniken än på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Vi ska träffa den tyska läkemedelsmyndigheten under hösten. Deras återkoppling är strategiskt viktig för oss, säger Olof Böök, vd för Lument.

Bolaget är också i slutfasen av att utveckla en blandningsmaskin, som bereder kontrastmedlet ute på klinikerna. Den tas fram av ingenjörsfirman Join Business & Technology samt Cervitrol i Lund, och ska testas på kliniker i Lund och Oslo.

Lument bildades 2009 och har Oatlygrundarnas forskningsbolag Aventure som största ägare. Innovationen kommer från röntgenläkarna Thomas Fork och Ingvar Adnerhill vid Skånes universitetssjukhus.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Lument, som fått både pausa och återuppta sin fas 2B-studie på sjukhus på grund av corona, ska nu slutföra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.