lördag 4 maj 2024

inloggad som

Thyrolytics redo för kliniska studier

|  
|  

Lundabolaget Thyrolytics närmar sig marknaden. Prototypen för deras test för sköldkörtelsjukdom, vilket kan användas på kliniker eller hemma, är nu färdigställd och redo att användas i kliniska studier.

Thyrolytics har utvecklat en maskin som läser av nivåerna av sköldkörtelhormoner i blodet. Idén är att metoden ska vara billigare, mer effektiv och kräva en mindre mängd blod än de som finns på marknaden i dag. Bolaget bildades 2018 och blev för ett år sedan uppköpta av börsnoterade AegirBio, där de nu ingår som helägt dotterbolag.

– Nu har vi fått klart en funktionell prototyp, nästa steg är att gå in i klinisk fas. Det här är en stor milstolpe för oss då det är prototypen som ska användas i den kliniska studien. Så vi är nära att knyta samman projektet och förhoppningen är att vi når marknaden inom kort, säger Mohamad Takwa, grundare och vd för Thyrolytics till Rapidus.

Han är också medgrundare till bland annat Viraspec – även det uppköpt av Aegirbio – och Avsalt. Dessutom är han ordförande för bolagen Capitral och Selenozyme, samt vd för Thioredoxin Systems och Epigenica.

Mette Carlbom

Lundabolaget Thyrolytics närmar sig marknaden. Prototypen för deras test för sköldkörtelsjukdom, vilket kan användas på kliniker eller hemma, är nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.