tisdag 2 juli 2024

inloggad som

Summertime blues

Sommar, sol och vaccin, kan det blir bättre? Japp. Det blir inte mycket semester i år heller för Skånes innovativa näringsliv. De som klarat sig helskinnade, eller till och med extra välmående, ur pandemin står inför en oviss höst. Vem som kallar sig statsminister i höst spelar föga roll för näringslivet. Men marknadskrafternas rörelser i slutet (?) av en pandemi är en okänd faktor för alla och kan vara mer nyckfulla och ombytliga än självaste Annie Lööf (om än inte lika tvärsäkra på exakt allting).

Av Niclas Lindstrand, Rapidus semestersabotör

Häromdagen sprang jag på en Malmöentreprenör på Engelbrektsgatan. Han strålade i kapp med solen när han berättade att han skulle få sin första semester på åtta år denna sommar. Två veckor! En evighet för en egenföretagare som börjar få snurr på verksamheten. På något vis illustrerade det hela sommaren 2021. Hur jäkligt året som gått än varit så blev det inte lika illa som man befarade – med all respekt för de som inte fick uppleva det, såväl fysiska som juridiska personer.

För att vara (ovanligt) ego en stund så hade Rapidus också en del panik i mars 2020. Vi ställde in ett frukostmöte med jeanskungen Johan Lindeberg med bara några dagars varsel och drog i alla handbromsar vi kunde hitta för att inte köra rakt in i väggen i full fart. Börsen störtdök. Myndigheterna satte pricksäkert ihop stödpaket som riktades till de största och rikaste företagen, de som kunde anlita advokater av Harvey Spector-typ för att behålla varenda krona medan småföretagare såg sina livsverk försvinna över en natt. Och domedagsprofeterna i tidningarna tävlade i olika beskrivningar av hur apokalypsen, Ragnarök och Poltava skulle ske på en gång.

Det närmaste vi kom var Tre Kronors insats i årets hockey-VM. Första tecknet på att det svenska (och framför allt skånska) näringslivet nog är tuffare än somliga tror var hur snabbt olika företag började göra något annat. Ingen efterfrågan på trycksaker? Okej, vi gör skyddsvisir! Ingen i butiken? Vi säljer på nätet tills Jeff Bezos kommer med sina attackhelikoptrar! Rapidus vågade också sig på lite nyheter – vi körde 34orna, Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat digitalt, testade våra första streamade möten med Hypergene och gjorde RapidusTV tillsammans med Sparbanken Skåne. (Kolla alltihop på vår lilla YouTube-kanal!)

Sedan kröp börsen försiktigt uppåt igen, nästan som om den skämdes för att börja må bra igen. Här skulle jag gärna ge det kreativa näringslivet en eloge, men det gjorde bara skillnad på marginalen eftersom tungviktarna fegade och försökte skaffa sig statsstöd till aktieutdelningar i stället. Eftersom räntorna fortfarande låg runt fryspunkten var och är börsen uppumpad som en östtysk tyngdlyftare och kommer fortsätta att slå rekord tills den fastnar i en dopingkontroll.

Till sist vågade även affärsänglarna sprida sina vingar och allt var som vanligt igen – fast ändå inte. Alla basfunktioner som krävs för tillväxt finns på plats igen (en svensk regering eller en amerikansk president med normalt hår behövs bevisligen inte för näringslivet).

Och nu är vi där vi var för exakt ett år sedan igen. En sommar fylld av förhoppningar att det värsta är över och att till och med de mest stressade entreprenörerna ska gå en gnutta ledigt. När de flesta via påstådda vaccin fått Bill Gates mikrochip installerade så borde det vara över. (Varför pekar konspirationsteoretikerna ut en mjukvarusnubbe som hjärnan bakom att sätta processorer i oss? Är inte Intels grundare Gordon Moore rimligare i så fall?)

Ändå väser draken Smaug oroväckande i våra öron att vi trodde samma sak för ett år sedan och fick fel fel fel fel alltså (för att citera salig Brasse) när hösten kom. Det kan bli så igen. Eller så får vi ett helt nytt läge där det inte alls blev som tidigare eftersom avdigitalisering är ett okänt fenomen och samhället rört sig minst fem år framåt på många teknikområden under pandemiåret.

Överlevarna från 2020 var de som kunde ställa om snabbt. Överlevarna från 2021 blir de som är beredda på att ställa om igen. Gång på gång.

Sommar, sol och vaccin, kan det blir bättre? Japp. Det blir inte mycket semester i år heller för Skånes innovativa […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

  • Sommarlyssning i Lejonkulan

    Tröttnat på sommarpratare? Då kan du gå leta upp vår podd Lejonkulan där poddar finns. I dag slår vi ett extra slag för de intressanta AI-företag som gästat lejonet i kulan, den erfarne riskkapitalisten Janne Dahlqvist.


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • E-commerce Park satsar på hållbar e-handel

    E-commerce Park i Helsingborg presenterar ett nytt inkubatorprogram: Sustainability Track. Denna gång med fokus på hållbar e-handel.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

  • Näringslivschefen: “Vi gjorde vad vi kunde för att behålla Kockums”

    Ett industriföretag som en gång var definierande för staden lämnar Malmö. Kommunens näringslivsdirektör Micael Nord menar att man gjorde vad man kunde för att behålla Kockums i stan, men tröstar sig med att flytten går inom regionen.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

  • Köpfest i skånska bolag 

    Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

  • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

    Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.