fredag 22 november 2024

inloggad som

Summertime blues

Sommar, sol och vaccin, kan det blir bättre? Japp. Det blir inte mycket semester i år heller för Skånes innovativa näringsliv. De som klarat sig helskinnade, eller till och med extra välmående, ur pandemin står inför en oviss höst. Vem som kallar sig statsminister i höst spelar föga roll för näringslivet. Men marknadskrafternas rörelser i slutet (?) av en pandemi är en okänd faktor för alla och kan vara mer nyckfulla och ombytliga än självaste Annie Lööf (om än inte lika tvärsäkra på exakt allting).

Av Niclas Lindstrand, Rapidus semestersabotör

Häromdagen sprang jag på en Malmöentreprenör på Engelbrektsgatan. Han strålade i kapp med solen när han berättade att han skulle få sin första semester på åtta år denna sommar. Två veckor! En evighet för en egenföretagare som börjar få snurr på verksamheten. På något vis illustrerade det hela sommaren 2021. Hur jäkligt året som gått än varit så blev det inte lika illa som man befarade – med all respekt för de som inte fick uppleva det, såväl fysiska som juridiska personer.

För att vara (ovanligt) ego en stund så hade Rapidus också en del panik i mars 2020. Vi ställde in ett frukostmöte med jeanskungen Johan Lindeberg med bara några dagars varsel och drog i alla handbromsar vi kunde hitta för att inte köra rakt in i väggen i full fart. Börsen störtdök. Myndigheterna satte pricksäkert ihop stödpaket som riktades till de största och rikaste företagen, de som kunde anlita advokater av Harvey Spector-typ för att behålla varenda krona medan småföretagare såg sina livsverk försvinna över en natt. Och domedagsprofeterna i tidningarna tävlade i olika beskrivningar av hur apokalypsen, Ragnarök och Poltava skulle ske på en gång.

Det närmaste vi kom var Tre Kronors insats i årets hockey-VM. Första tecknet på att det svenska (och framför allt skånska) näringslivet nog är tuffare än somliga tror var hur snabbt olika företag började göra något annat. Ingen efterfrågan på trycksaker? Okej, vi gör skyddsvisir! Ingen i butiken? Vi säljer på nätet tills Jeff Bezos kommer med sina attackhelikoptrar! Rapidus vågade också sig på lite nyheter – vi körde 34orna, Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat digitalt, testade våra första streamade möten med Hypergene och gjorde RapidusTV tillsammans med Sparbanken Skåne. (Kolla alltihop på vår lilla YouTube-kanal!)

Sedan kröp börsen försiktigt uppåt igen, nästan som om den skämdes för att börja må bra igen. Här skulle jag gärna ge det kreativa näringslivet en eloge, men det gjorde bara skillnad på marginalen eftersom tungviktarna fegade och försökte skaffa sig statsstöd till aktieutdelningar i stället. Eftersom räntorna fortfarande låg runt fryspunkten var och är börsen uppumpad som en östtysk tyngdlyftare och kommer fortsätta att slå rekord tills den fastnar i en dopingkontroll.

Till sist vågade även affärsänglarna sprida sina vingar och allt var som vanligt igen – fast ändå inte. Alla basfunktioner som krävs för tillväxt finns på plats igen (en svensk regering eller en amerikansk president med normalt hår behövs bevisligen inte för näringslivet).

Och nu är vi där vi var för exakt ett år sedan igen. En sommar fylld av förhoppningar att det värsta är över och att till och med de mest stressade entreprenörerna ska gå en gnutta ledigt. När de flesta via påstådda vaccin fått Bill Gates mikrochip installerade så borde det vara över. (Varför pekar konspirationsteoretikerna ut en mjukvarusnubbe som hjärnan bakom att sätta processorer i oss? Är inte Intels grundare Gordon Moore rimligare i så fall?)

Ändå väser draken Smaug oroväckande i våra öron att vi trodde samma sak för ett år sedan och fick fel fel fel fel alltså (för att citera salig Brasse) när hösten kom. Det kan bli så igen. Eller så får vi ett helt nytt läge där det inte alls blev som tidigare eftersom avdigitalisering är ett okänt fenomen och samhället rört sig minst fem år framåt på många teknikområden under pandemiåret.

Överlevarna från 2020 var de som kunde ställa om snabbt. Överlevarna från 2021 blir de som är beredda på att ställa om igen. Gång på gång.

Sommar, sol och vaccin, kan det blir bättre? Japp. Det blir inte mycket semester i år heller för Skånes innovativa […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.