söndag 30 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Special: Ologiskt utspel hotar universitet

Kort sagt: Den danska regeringen förstår sig inte på den europeiska konkurrensen för regionen. Regeringen vill nu minska antalet studenter på universiteten för att betala för en ideologiskt styrd flytt av utbildningar till landsbygden. Det hotar samarbetet med Skånes universitet och näringslivet.

Av Keld Broksø, Rapidus Köpenhamnsredaktör

Den socialdemokratiska danska enpartiregeringen har begått sitt hittills största misstag för näringslivet i Öresundsregionen. Efter aktionen mot bland annat Köpenhamns hotell under pandemin, med en så kallad sexdagarsbokningsregel som i praktiken orsakade tomma hotell, så hotas nu framför allt Själlands universitet av ett nytt utspel: ”Närmare inpå – fler utbildningar och starkare lokalsamfund”. Köpenhamns universitet ska skära ned på eller flytta 3.500 utbildningsplatser. Även Roskilde universitet måste välja mellan att lägga ned utbildningar, minska antalet studenter – eller flytta utbildningar utanför staden – om de kan.

Logiken saknas i att det enda universitetet utanför en storstad också ska skäras ned: ”Utbudet på fortsättningsutbildning i de fyra stora städerna och på universitetens huvudcampus minskas gradvis med upp till tio procent”, står det i utspelet, som också omfattar IT-universitetet och Danmarks tekniska universitet.

Det är okej att stärka landsbygden. Även med kortare utbildningar, som i utspelet. Det förra borgerliga regeringen flyttade också statliga verksamheter från huvudstaden. Men med universitet ser det annorlunda ut. Ett universitet är ett företag. Kunderna är studenter som för mer sig statliga medel. De går till att avlöna professorer, hålla forskningen vid liv och göra den så stark att storföretag och fonder stöttar den med miljarder. Därför är en förlust för Köpenhamns universitet mycket större än de förväntade 200 miljonerna danska kronor.

Även samarbeten med Skånes olika universitet är nu i fara. Inte minst samarbetet med Lunds universitet. Och vid ESS i Lund står Köpenhamns universitet för datautvecklingen. Drabbar besparningarna även den, så växer förödelsen i storlek.

Medan denna analys skrivs så har Folketinget slutdebatt inför sommarledigheten. Ganska få politiska pip hörs om forskning som motor för näringslivets arbetsplatser. Orsaken: Regeringens utspel väntar nu på sommarens förhandlingar. Det blir politisk kohandel men det övergripande resultatet verkar givet: universiteten på Själland, som samarbetar med Skåne, kommer att blöda.

Den socialdemokratiska statsministern, Mette Frederiksen, är tondöv för vad som drev hennes fem företrädare sedan Öresundsbron invigdes: Alla var upptagna med att konkurrensen mellan Europas metropoler och deras starka universitet skulle vara drivkrafter i konkurrensen om arbetstillfällen. Brottet mot den tanken är allvarligt. Utländska toppforskare flyttar inte till Nordjylland. Det är Köpenhamn och Lund som gäller. Face it!

Regeringen vill till och med skära i engelskspråkiga utbildningar som en del av finansieringen. Det är ännu en skadlig, provinsiell, dansk tillgång fjärmad från en globaliserad värd. Köpenhamns universitet är därför också oroat över den professionella kvaliteten. I reducerad form hämmar den Danmark i den internationella forskningskapplöpningen. Ett exempel: Veterinärerna arbetar i stor grad även i livsmedels- och läkemedelsindustrierna, men studenterna ska flyttas till Foulum på Mittjylland, där industrin INTE finns.

Det blir dessutom dyrt att flytta utbildningsplatser. Man kastar därmed pengar i sjön för att skapa 25 nya, framför allt korta, läroverk runt om i Danmark. Nu behöver Skånes universitet och näringsliv stötta sina danska samarbetspartners. Det vore välkommet om Skånes universitet kunde tala den danska regeringen till rätta och få den att tona ner sin forskningsmässiga hjärnblödning.

Kort sagt: Den danska regeringen förstår sig inte på den europeiska konkurrensen för regionen. Regeringen vill nu minska antalet studenter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • LU Holding byter namn

    Lunds universitets riskkapitalbolag LU Holding byter namn. Det nya namnet ska bättre spegla vad bolaget sysslar med. – Det låter mer framåtriktat, säger vd Christine Widstrand.

  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • EU:s nya krafttag mot greenwashing kan förändra spelplanen

    Nya EU-direktiv ska stärka den gröna omställningen och sätta stopp för greenwashing. Resultatet kan bli radikalt förändrade spelregler för marknadsföring. Rapidus reder ut vad det handlar om.

  • …men de nya reglerna får kritik

    Sveriges Annonsörer befarar att de kommande kraven i Green Claims Directive kan bli så tunga att de nya reglerna motverkar sitt syfte – och istället leda till “green hushing”.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.