söndag 24 november 2024

inloggad som

Special: Ologiskt utspel hotar universitet

Kort sagt: Den danska regeringen förstår sig inte på den europeiska konkurrensen för regionen. Regeringen vill nu minska antalet studenter på universiteten för att betala för en ideologiskt styrd flytt av utbildningar till landsbygden. Det hotar samarbetet med Skånes universitet och näringslivet.

Av Keld Broksø, Rapidus Köpenhamnsredaktör

Den socialdemokratiska danska enpartiregeringen har begått sitt hittills största misstag för näringslivet i Öresundsregionen. Efter aktionen mot bland annat Köpenhamns hotell under pandemin, med en så kallad sexdagarsbokningsregel som i praktiken orsakade tomma hotell, så hotas nu framför allt Själlands universitet av ett nytt utspel: ”Närmare inpå – fler utbildningar och starkare lokalsamfund”. Köpenhamns universitet ska skära ned på eller flytta 3.500 utbildningsplatser. Även Roskilde universitet måste välja mellan att lägga ned utbildningar, minska antalet studenter – eller flytta utbildningar utanför staden – om de kan.

Logiken saknas i att det enda universitetet utanför en storstad också ska skäras ned: ”Utbudet på fortsättningsutbildning i de fyra stora städerna och på universitetens huvudcampus minskas gradvis med upp till tio procent”, står det i utspelet, som också omfattar IT-universitetet och Danmarks tekniska universitet.

Det är okej att stärka landsbygden. Även med kortare utbildningar, som i utspelet. Det förra borgerliga regeringen flyttade också statliga verksamheter från huvudstaden. Men med universitet ser det annorlunda ut. Ett universitet är ett företag. Kunderna är studenter som för mer sig statliga medel. De går till att avlöna professorer, hålla forskningen vid liv och göra den så stark att storföretag och fonder stöttar den med miljarder. Därför är en förlust för Köpenhamns universitet mycket större än de förväntade 200 miljonerna danska kronor.

Även samarbeten med Skånes olika universitet är nu i fara. Inte minst samarbetet med Lunds universitet. Och vid ESS i Lund står Köpenhamns universitet för datautvecklingen. Drabbar besparningarna även den, så växer förödelsen i storlek.

Medan denna analys skrivs så har Folketinget slutdebatt inför sommarledigheten. Ganska få politiska pip hörs om forskning som motor för näringslivets arbetsplatser. Orsaken: Regeringens utspel väntar nu på sommarens förhandlingar. Det blir politisk kohandel men det övergripande resultatet verkar givet: universiteten på Själland, som samarbetar med Skåne, kommer att blöda.

Den socialdemokratiska statsministern, Mette Frederiksen, är tondöv för vad som drev hennes fem företrädare sedan Öresundsbron invigdes: Alla var upptagna med att konkurrensen mellan Europas metropoler och deras starka universitet skulle vara drivkrafter i konkurrensen om arbetstillfällen. Brottet mot den tanken är allvarligt. Utländska toppforskare flyttar inte till Nordjylland. Det är Köpenhamn och Lund som gäller. Face it!

Regeringen vill till och med skära i engelskspråkiga utbildningar som en del av finansieringen. Det är ännu en skadlig, provinsiell, dansk tillgång fjärmad från en globaliserad värd. Köpenhamns universitet är därför också oroat över den professionella kvaliteten. I reducerad form hämmar den Danmark i den internationella forskningskapplöpningen. Ett exempel: Veterinärerna arbetar i stor grad även i livsmedels- och läkemedelsindustrierna, men studenterna ska flyttas till Foulum på Mittjylland, där industrin INTE finns.

Det blir dessutom dyrt att flytta utbildningsplatser. Man kastar därmed pengar i sjön för att skapa 25 nya, framför allt korta, läroverk runt om i Danmark. Nu behöver Skånes universitet och näringsliv stötta sina danska samarbetspartners. Det vore välkommet om Skånes universitet kunde tala den danska regeringen till rätta och få den att tona ner sin forskningsmässiga hjärnblödning.

Kort sagt: Den danska regeringen förstår sig inte på den europeiska konkurrensen för regionen. Regeringen vill nu minska antalet studenter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Tillväxt Helsingborg återvänder till rötterna

    Jeremie Poirier, superminglare och initiativtagare till jätteeventet the Drop, blir ny vd för Tillväxt Helsingborg. Rekryteringen markerar en nystart för stiftelsens ursprungsidé.

  • Innovation Skånes nya miljardmål

    I somras tillträdde Tue David Bak som vd för Innovation Skåne. Nu har han lagt om strategin för hur innovationsbolaget ska arbeta och vilka mål som ska nås. Det handlar om stora pengar och målen är minst sagt djärva.

  • Tunga namn till växande Ystad Summit

    Arrangören hoppas på konkreta svar på frågor som rör hållbarhet och beredskap när den tredje upplagan av Ystad Summit drar i gång i morgon. På plats från näringslivshåll finns bland andra Tetra Paks Sverigechef Marie Sandin och Johanna Nordell, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

  • Sista dagen för tillväxtnestorn

    I morgon fredag är det sista arbetsdagen för Jan-Erik Bengtsson efter 13 år som ledare för Tillväxt Malmö. – Jag är stolt över att ha skapat 2 500 nya jobb i Malmö, säger han.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • E-commerce Park satsar på hållbar e-handel

    E-commerce Park i Helsingborg presenterar ett nytt inkubatorprogram: Sustainability Track. Denna gång med fokus på hållbar e-handel.

  • Näringslivschefen: “Vi gjorde vad vi kunde för att behålla Kockums”

    Ett industriföretag som en gång var definierande för staden lämnar Malmö. Kommunens näringslivsdirektör Micael Nord menar att man gjorde vad man kunde för att behålla Kockums i stan, men tröstar sig med att flytten går inom regionen.