måndag 29 april 2024

inloggad som

Hjärnkylare pausar noteringsplanerna

|  
|  

Planen var att TeqCool, bolaget som äger rättigheterna till Quickcools teknik, skulle noteras i slutet av 2020, men bolagets ledning har i stället valt att först göra produkten klar för marknaden. Lansering ska ske om ett år, uppger TeqCools vd Fredrik Radencrantz.

– Det finns ingen anledning att gå in på börsen om vi inte behöver pengarna. Så här långt har jag den finansiering jag behöver. Jag vill hellre använda tiden och pengarna till att få allt kring vårt hjärnkylningssystem på plats, säger han, och tillägger att styrelsen sköter allt kring nyemissioner.

TEQcools hjärnkylningssystem ska användas på patienter som riskerar att få syrebristskador när de drabbats av exempelvis hjärtstopp eller stroke. Bolagets teknik innebär att hjärnan snabbt kyls till cirka 36 grader Celsius, vilket kraftigt minskar skadorna vid syrebrist. Hjärnan kyls inifrån näshålan med hjälp av en ballong fylld med cirkulerande vätska. Många andra tekniker som används i dag kyler kroppen från utsidan. TeqCools enhet är dock, enligt bolaget, snabbare och enklare att kontrollera och ger mer sällan lunginflammation, hudproblem och andra biverkningar.

Bolaget satsar nu på att snabbt komma ut på marknaden med en applikation för hjärtstopp, men förbereder systemet så att det kan anpassas till bland annat strokepatienter. De kliniska studierna skjuts fram till efter sommaren på grund av coronasituationen, liksom CE-märkningen.

– Kölistan med distributörer som vill jobba med oss är lång. Vi tänker oss ha produkten på marknaden om ett år. Vi ser inga tekniska risker, allt puttrar på. Vi närmar oss slutet på en fantastisk resa. Grundforskningen som ligger bakom tekniken gjordes i slutet av 80-talet, säger Fredrik Radencrantz.

QuickCool bildades 2003 av bland andra professor Tadeusz Wieloch från avdelningen för neurokirurgi vid Lunds universitet. När Quickcool försattes i konkurs förra året köptes bolagets rättigheter av Masoud Khayyamis MK Capital Invest och Cardeon, som startade TeqCool.

I dag får runt två procent av hjärtstoppatienterna behandling genom kylning då instrument för sådant ofta bara finns på intensivvårdsenheter.

– Vi vill att de andra 98 procenten också får hjälp och det får de enklare med vår lilla, portabla enhet, säger Fredrik Radencrantz.

Elisabet Ottosson

Planen var att TeqCool, bolaget som äger rättigheterna till Quickcools teknik, skulle noteras i slutet av 2020, men bolagets ledning […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.