fredag 19 april 2024

inloggad som

Första utländska bolaget i Mist Ventures portfölj

|  
|  

Mistbase-veteranerna Michal Scala och Magnus Midholt går via sitt investeringsbolag Mist Ventures in i Köpenhamnsbaserade Okto. Men i fortsättningen vill de hålla sig till svenska investeringar eftersom länderna har så olika regelverk, uppger Michal Stala till Rapidus.

– Uppstartsbolaget Oktos verksamhet ligger väldigt nära det vi gjorde i Mistbase. Magnus och jag hade tänkt att det skulle vara kul att gå in i branschen igen, kanske med ett eget projekt, så gick vi in i Okto nu när vi mer eller mindre snubblade över möjligheten, säger Michal Stala.

Gamla kraftöverföringsstationer som distribuerar elektricitet har lång livslängd och byts sällan ut. Modernare stationer är bestyckade med sensorer och mikrofoner. De kan skicka data och felmeddelanden för analys av underhållsbehovet. Oktos lösning, ett IoT-system, gör att de gamla stationerna på ett enkelt sätt kan moderniseras för att klara av samma sak.

Ett syndikat av investerare deltog vid Oktos kapitalförstärkning, som kompletterades med lån från danska statliga Vaekstfonden till totalt sju miljoner svenska kronor.

Elisabet Ottosson

Mistbase-veteranerna Michal Scala och Magnus Midholt går via sitt investeringsbolag Mist Ventures in i Köpenhamnsbaserade Okto. Men i fortsättningen vill […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.