söndag 3 december 2023

inloggad som

Nanobolag öppnar ny investeringsrunda

|  ,
|  

Nanoteknikbolaget C2Amps har bytt namn till NordAmps och tillverkat sina första prototyper av nästa generations transistorer av nanotrådar. Nu planerar de en ny investeringsrunda som ska avslutas under sommaren.

– Vi förbereder för den andra externa finanseringsrundan som vi hoppas kunna stänga i juni. Vi diskuterar med investerare och partners då vi behöver pengar för att säkra vissa kritiska processteg, säger Lars Tilly, vd och medgrundare av NordAmps.

Nordamps är sprunget ur över 15 års forskning vid Lunds universitet. De har utvecklat en teknik för att transistorer ska få ökad hastighet, bättre prestanda och minskad energiförbrukning, något som det i och med de kommande 5G- och 6G-näten finns ett växande behov av.

– Nu vill man köra mycket högre hastighet och därmed större datamängder genom mobilnätet. Det enda som klarar det är att gå upp i frekvens. De här transistorerna är supersnabba och det måste de vara för att man skulle kunna öka frekvensen.

De har nu tagit fram de första prototyperna och är sex stycken som arbetar i bolaget. En del av finansieringen kommer från en tidigare investeringsrunda, där bland annat LU holding och Almi gick in med kapital. Likaså EU-projektet Sequence, som syftar till att utveckla elektronik för kvantdatorer med lågt brus för drift vid låg temperatur.

– 5G och 6G ligger i tiden nu så det är många av de stora bolagen som tittar på det. Men vi är väl positionerade och har en handfull patent och ytterligare några på gång, säger Lars Tilly.

Mette Carlbom

Nanoteknikbolaget C2Amps har bytt namn till NordAmps och tillverkat sina första prototyper av nästa generations transistorer av nanotrådar. Nu planerar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad