fredag 10 maj 2024

inloggad som

Spermosens går till Spotlight

Det Lundabaserade bolaget Spermosens börsnoteras på Spotlight och siktar på en internationell marknad. Inför noteringen öppnar bolaget nu på torsdag en emission med målet att få in cirka 24 miljoner kronor före emissionskostnader. Emissionen stänger 12 april.

Företaget har tagit fram en produkt som snabbt kan analysera spermakvalitet. Tekniken har utvecklats av Kushagr Punyani som bildade bolaget 2018 efter sin licentiatexamen vid Lunds universitet.

Utrustningen är dels elektrokemiska chip där spermalösningen appliceras och dels ett instrument där bindningen till ägget mäts. Enligt Punyani finns inga liknande produkter för snabb analys av spermiers förmåga att befrukta ett ägg. I dag mäts spermierna enbart avseende deras fysiska egenskaper, hur de rör sig, antal och hur de ser ut. Faktorer som inte behöver betyda att en man är fertil.

– Det har varit en spännande resa att etablera och arbeta i kärnan av Spermosens. Att överbrygga banbrytande forskning och utveckling samt den enorma utmaningen av infertilitet. Börsintroduktionen kommer att föra oss närmare våra aktieägare, slutanvändarna och framför allt de par och individer som drabbats av infertilitet internationellt, säger Kushagr Punyani, utvecklingschef på Spermosens.

Förra året gick John Lempert in som vd på medicinteknikbolaget. Hans säger att deras första produkt Juno-Checked, som nu testas i en studie i Norge, kommer att möjliggöra en ny diagnostisk standard för IVF-behandlingar, eller provrörsbefruktning, runt om i världen.

– Vi bedömer försäljningspotentialen på global basis till cirka fem miljarder kronor per år om samtliga de cirka 3.600 kliniker, som vi identifierat som vår målmarknad, använder Juno-Checked inför alla sina IVF-behandlingar, säger John Lempert.

Mette Carlbom

Det Lundabaserade bolaget Spermosens börsnoteras på Spotlight och siktar på en internationell marknad. Inför noteringen öppnar bolaget nu på torsdag […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.