måndag 15 september 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Prisad startup utvecklar ätbar bioplast

|  
|  

Snart kan du äta gurkan med omslaget på. Det är i alla fall vad nybildade Saveggy har som mål. Lundabolaget utvecklar en växtbaserad plast som ska kunna ersätta den som grönsaker ofta förpackas i. Saveggy bildades förra året och har redan hamnat i topp i fem listor och tävlingar för startups.

Inplastade grönsaker och frukter är ett dilemma för livsmedelsbranschen. Å ena sidan bidrar plasten till onödigt avfall som sällan återanvänds, å andra sidan förlänger de hållbarheten på varorna.

– Om du köper en gurka täcks den oftast med plast, vilket har en stor påverkan på miljön. Endast tio procent av plasten i Europa återanvänds, det är stort problem, säger Vahid Sohrabpour, vd för Saveggy.

Han gjorde sin avhandling inom förpackningslogistik vid Lunds Tekniska Högskola. Sedan dess har han jobbat på Tetra Pak samt undervisat på bland annat Copenhagen Business School.

– Jag har alltid forskat på att optimera paketering samt att minska avfall och kom fram till att det är möjligt att ersätta plast med biomaterial, säger han.

Utvecklingen finansieras av mindre anslag, prispengar från bland andra livsmedelskedjan Lidls tävling Future Initiatives 2020 och egna investeringar. Bolaget består i dag av sju personer med erfarenhet från Alfa-Laval, Tetra Pak samt Lund universitet.

Materialet som fortfarande är under utveckling baseras på ätbara växter och ska ge grönsaken längre hållbarhet utan att använda miljöfarlig plast.

– Vår plan är att ha materialet klart under 2022, säger Vahid Sohrabpour.

Mette Carlbom

Snart kan du äta gurkan med omslaget på. Det är i alla fall vad nybildade Saveggy har som mål. Lundabolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Elonroad stoppar USA-leverans

    Containern står packad och klar. Den första leveransen av laddskenor till hamnen i Los Angeles skulle ha gått iväg förra veckan. Men de nya tullreglerna är så omfattande att företaget inte kan skicka den.

  • Miljöteknik intar Lokstallarna 

    Nästa vecka arrangeras klimat- och hållbarhetskonferensen The Drop. Den här gången på Lokstallarna i Malmö. Eventet väntar 1 000 gäster i form av investerare, experter och företag som ligger långt fram i kampen mot klimatförändringarna.

  • Sandberg går in i Diapure

    Vattenreningsbolaget Diapure blir en del av Sandberg Developments inkubatorstatsning. Sandberg går också in som näst största ägare. Så här stor är investeringen och detta ska pengarna användas till.

  • Position Green förvärvar i tuff marknad

    Det Malmöbaserade klimatbolaget Position Green gör ett förvärv i Norge, trots skrinlagda expansionsplaner. – Det är teamet och tekniken vi köper, säger vd Daniel Gadd.

  • Han vill till börsen med miljardvision

    Miljöteknikbolaget Catator fördubblade omsättningen 2024 och bygger ut produktionen i Lund. Nu tar bolaget sikte på börsen nästa år och att bli ett miljardbolag.

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]