tisdag 5 december 2023

inloggad som

Prisad startup utvecklar ätbar bioplast

|  
|  

Snart kan du äta gurkan med omslaget på. Det är i alla fall vad nybildade Saveggy har som mål. Lundabolaget utvecklar en växtbaserad plast som ska kunna ersätta den som grönsaker ofta förpackas i. Saveggy bildades förra året och har redan hamnat i topp i fem listor och tävlingar för startups.

Inplastade grönsaker och frukter är ett dilemma för livsmedelsbranschen. Å ena sidan bidrar plasten till onödigt avfall som sällan återanvänds, å andra sidan förlänger de hållbarheten på varorna.

– Om du köper en gurka täcks den oftast med plast, vilket har en stor påverkan på miljön. Endast tio procent av plasten i Europa återanvänds, det är stort problem, säger Vahid Sohrabpour, vd för Saveggy.

Han gjorde sin avhandling inom förpackningslogistik vid Lunds Tekniska Högskola. Sedan dess har han jobbat på Tetra Pak samt undervisat på bland annat Copenhagen Business School.

– Jag har alltid forskat på att optimera paketering samt att minska avfall och kom fram till att det är möjligt att ersätta plast med biomaterial, säger han.

Utvecklingen finansieras av mindre anslag, prispengar från bland andra livsmedelskedjan Lidls tävling Future Initiatives 2020 och egna investeringar. Bolaget består i dag av sju personer med erfarenhet från Alfa-Laval, Tetra Pak samt Lund universitet.

Materialet som fortfarande är under utveckling baseras på ätbara växter och ska ge grönsaken längre hållbarhet utan att använda miljöfarlig plast.

– Vår plan är att ha materialet klart under 2022, säger Vahid Sohrabpour.

Mette Carlbom

Snart kan du äta gurkan med omslaget på. Det är i alla fall vad nybildade Saveggy har som mål. Lundabolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.