Kort sagt: Bara åtta Öresundsföretag är för få när Financial Times räknar upp de 1.000 snabbast växande företagen i Europa. I Danmark har tillväxtbolagen fått högre prioritet igen, men visionen för regionen är borta. FT-listan kan ses som en del av straffet.
Av Keld Broksø, Rapidus Köpenhamnsredaktör
En bärande vision för att bygga Öresundsbron var synergier för näringslivet och tillväxt över sundet för att skapa en ledande näringslivsmetropol. Nu i mars kom ett provsvar efter 21 år. Rapidus har skrivit mycket om IT, fintech och grön energi och precis de branscherna dominerar bland de åtta Öresundsföretag som kom med på listan över Europas 1.000 tillväxtkometer ”Financial Times 1.000: Europe’s fastest growing companies”.
Rapidus har studerat var företagen på listan är aktiva. Av sju danska företag är sex från huvudstadsområdet. Av 24 svenska företag är bara två från Skåne (Malmö och Lund). Inte imponerande med bara åtta företag efter ett tjog års ambitioner.
Annars är tillväxtbolag och startups heta igen i Danmark efter att arbetsgivarorganisationen Dansk Erhverv i mars lät framgångsrika startups ge råd och rekommendationer. Målet: att få fler att våga ge upp sina fasta jobb och starta de tillväxtföretag som behövs. Framför allt handlar det om bättre tillgång på kapital och talanger, enklare åtkomst till aktier för anställda, skatteavdrag för arbete åt onoterade företag – samt (särskilt i Danmark) bättre mammaledighet för att förbättra möjligheterna för kvinnliga grundare.
Genomgående är att man precis som i Sverige nu pratar om näringslivsklimatet internt, utan att någon ser över gränserna. I en pandemi med stängda gränser i hela Norden, där passfrihet annars rått sedan 1952, är det verkligen underligt att ingen kan se över gränsen. Därför behöver vi repetera bakgrunden till Öresundsbron: Både Själland och Skåne är var för sig för små för att konkurrera med Berlin, Milano och London – även med Stockholm där de flesta av de övriga 22 svenska företagen på Financial Times lista finns.
Att så få företag återfinns på listan kan ses som en av konsevenserna av gränsstängningarna som började 2016, då statsminister Stefan Löfven införde gränskontroller på grund av flyktingkrisen. I dag har det följts upp av brist på förtroende med en dansk-svensk gränsstängning på grund av pandemin. Man smittar inte för att man är svensk eller dansk, utan för att man inte kommer ihåg att hålla avstånd och övriga regler. Konsekvenserna sträcker sig också till att bromsa människors tillit för att söka jobb – eller starta företag – över gränsen, som var utgångspunkten för Öresundsregionen.
Men motsägs inte de få tillväxtföretagen på FT-listan av det som Rapidus berättade i tisdags: att det europeiska patentkontoret EPO satt Sverige och Danmark som nummer två och tre på sin topp 30-lista över flest patentansökningar per miljon invånare? Nej, innovation är inte till någon nytta utan tillväxt.
Låt oss snabbt glädjas över de Öresundsföretag som kom med på FT-listan. Två skåningar först:
119: Spiideo (Malmö) utvecklar inspelningsteknik för sport.
208: Parkster (Lund) utvecklar en parkeringsapp.
122: Templafy (Köpenhamn), IT-företag som gör mallar åt presentationer.
170: Dall Energy (Hørsholm), som gör energilösningar åt fjärrvärmeverk och industrier.
424: Clever (Köpenhamn) som utvecklar lösningar för att ladda elbilar.
509: Inpay (Köpenhamn), fintech för billiga betalningar över landsgränser. (Se Rapidus i onsdags.)
568: Clicklearn (Köpenhamn), IT-företag med affärssystem.
823: Viabill (Vallensbæk), fintech med betallösningar.
Rankingen visar att tillväxtföretagen har en gemensam nämnare: Företagen satsar på en internationell ekonomi. Det är viktigt att förstå, när gränsstängningar över Öresund ses som en lösning och inte vad det också är: En enorm broms för en vision och ambition som vi måste återskapa i Öresundsregionen för att få fler företag på nästa FT-lista.