Ett av få Öresundsföretag som kvalificerade till ”Financial Times 1.000: Europe’s Fastest Growing Companies” är Köpenhamnsbaserade Inpay på plats 509. De skapar billiga gränsöverskridande betalningar och har precis nått 100 anställda.
De arbetar med organisk tillväxt i bland annat Skandinavien. Vd Jacob Tackmann Thompson grundade bolaget 2008 efter att en cyklon drabbat Myanmar och hans kreditkort slukade fem procent i avgifter för hans biståndsbidrag. Inpay gör kreditkortsbetalningar lika billiga som överföring via banker. Redovisningsresultatet för 2019 visade 20,3 miljoner danska kronor i vinst.
Bolaget har nu fyra kontor i Köpenhamn, London, Manila respektive Singapore. Jacob Tackman Thompson utesluter inte att fler kontor öppnas framöver men han vill inte avslöja om Norden blir en prioritering. Inpays marknadsavdelning flaggar dock i ett mail till Rapidus för att spännande saker är på väg från bolaget i Skandinavien.
– Initiativ för fler kontor utanför Danmark kan inte uteslutas. Men vårt huvudkontor är kvar i Köpenhamn. Den exakta prioriteringen är ett konfidentiellt strategiskt beslut, säger Jacob Tackmann Thompson.
Kan ni fortsätta växa organiskt i framtiden eller måste du skaffa kapital för att uppfylla visionen?
– Företaget har alltid vuxit organiskt och kommer att fortsätta göra det.
I juni 2020 dömdes en kund för penningtvätt på 353 miljoner danska kronor bland annat via Inpay. Han fick fem års fängelse efter att Jacob Tackmann Thompson samarbetat med den danska polisen bakom kulisserna.
Känner du dig säker från penningtvätt i dag?
– Vi gör allt för att skydda oss mot missbruk och förhindra penningtvätt. Bland annat genom vårt ständigt förbättrade ramverk, som bygger på internationella best-practices, säger Jacob Tackmann Thompson.
I morgon publicerar Rapidus en analys av Öresundsregionens tillväxtföretag på Financial Times topp 1.000-lista.
Keld Broksø